Δόση δεν έχει χωρίς την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτουμένων διεμήνυσε χθες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση να τρέξει για την έγκαιρη εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις 6,4 δισ. ευρώ στο κρίσιμο διάστημα από 17 έως και 20 Ιουλίου. Θα έχουμε έγκριση της εκταμίευσης της δόσης την Παρασκευή, υποσχέθηκε πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την προειδοποίηση του ΕSΜ, ο οποίος όρισε τηλεδιάσκεψη για αύριο προκειμένου να εξετασθεί εκ νέου η πορεία υλοποίησης των εκκρεμοτήτων.

Με τη μορφή ενός κομψά διατυπωμένου τελεσιγράφου, το ΕSΜ που συνεδρίασε χθες –και στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης –ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των συνόλου των προαπαιτουμένων που έχουν θέσει τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά όσο και το ΔΝΤ προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση. Για τον σκοπό αυτόν, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕSΜ, αναπροσαρμόστηκε το αρχικό πρόγραμμα και ορίστηκε για αύριο, αντί για χθες που είχε αρχικά προγραμματιστεί, η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών που συμμετέχουν στον Μηχανισμό προκειμένου να συζητηθούν οι εκκρεμότητες. Από την τηλεδιάσκεψη αυτή θα κριθεί αν έως τότε θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, οπότε και θα εγκριθεί η εκταμίευση ή όχι, που σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το θρίλερ και την ερχόμενη εβδομάδα.

Μεταξύ των προαπαιτουμένων, στα οποία επιμένουν οι δανειστές, είναι η κάλυψη από το ελληνικό κράτος των δικαστικών εξόδων στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, η οριστική παύση της παραπομπής στη Δικαιοσύνη των 3 ξένων τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ για παλαιότερη υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων (αφού η αναίρεση της παραπομπής δεν θεωρείται επαρκής), αλλά και η γνωμοδότηση υπέρ της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις που θα γίνουν το 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, συζητήθηκαν επίσης και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει ξεχωριστά το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο ποια είναι αυτά. Πρόκειται πάντως, όπως έγραψαν προχθές «ΤΑ ΝΕΑ», για το θέμα της συνταγματικότητας των συντάξεων, για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, αλλά και για την απόφαση με την οποία θα καθορίζεται επακριβώς σε ποιες περιοχές της Ελλάδας πλην της Αττικής θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές το διάστημα από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο κάθε έτους.

Η ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗ. «Είμαι 100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό αν δεν ήμουν σίγουρος» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την τηλεδιάσκεψη του ΕSΜ στην οποία συμμετείχε. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν και αφορούν κυρίως τα προαπαιτούμενα που θέτει το ΔΝΤ. Προανήγγειλε επίσης ότι το αργότερο σήμερα θα σταλεί στο ΔΝΤ το σχέδιο για την υπογραφή του επικαιροποιημένου τρίτου Μνημονίου με το Ταμείο.