Σκληρή επίθεση στους ευρωβουλευτές που δεν εμφανίστηκαν σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου για τη λήξη της προεδρίας της Μάλτας εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε μία σχεδόν άδεια αίθουσα, με περίπου 30 ευρωβουλευτές παρόντες, ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλεσε το Σώμα «απολύτως γελοίο».

Τα σχόλια του Γιούνκερ προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού.

«Μπορείτε να ασκείτε κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι όμως δουλειά της Κομισιόν να ελέγχει το Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ελέγχει την Κομισιόν», σχολίασε ο Ταγιάνι.

Η αντιπαράθεση ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. «Είναι μόνο ελάχιστα τα μέλη της Ολομέλειας που ελέγχουν την Κομισιόν! Είστε γελοίοι. Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους Μαλτέζους», απάντησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χτυπώντας το χέρι του στο μικρόφωνό του.

Ο Γιούνκερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα παρευρεθεί ξανά «σε συνεδρίαση αυτού του τύπου». Πρόσθεσε πως η Κομισιόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, αλλά το Κοινοβούλιο πρέπει να σέβεται την προεδρία ακόμη και των μικρότερων χωρών, «κάτι που δεν κάνει». Κατέληξε λέγοντας πως ήθελε να τιμήσει τον πρωθυπουργό της Μάλτας και τη δουλειά που έκανε, η οποία ήταν «εξαιρετική».