Σελίδα γύρισε μέσα σε μία νύχτα η Σαουδική Αραβία, με την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ να απομακρύνει τον ανιψιό του και να προωθήσει στον θρόνο τον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αντικατάσταση του Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ ανακοινώθηκε με βασιλικό διάταγμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ταράσσοντας τα νερά του σαουδαραβικού κατεστημένου, όπου το προφίλ του Μπιν Σαλμάν αναβαθμίζεται τα τρία τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά ανατρεπτικών κινήσεων στο κατά άλλα πολύ προσεκτικό στις κινήσεις του βασίλειο, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και έχει ανοίξει διπλωματικό μέτωπο με το Κατάρ ενώ παράλληλα φιλοδοξεί σε γενναίες οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές εντός των συνόρων του.

Σε όλες αυτές τις αλλαγές, ο Μπιν Σαλμάν υπήρξε πρωταγωνιστής, γεγονός που τον βοήθησε να απομακρυνθεί από την κηδεμονία του 81 ετών μονάρχη. Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο, ο Μπιν Νάγιεφ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πιο παραδοσιακός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, έμπαινε διαρκώς στο περιθώριο έως ότου απομακρύνθηκε εντελώς από τη θέση του.