Η Amazon ανακοίνωσε την Παρασκευή την εξαγορά της εταιρείας παντοπωλείων Whole Foods Market έναντι 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται -με διαφορά- για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην οποία έχει προχωρήσει η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος.

Το μυστικό του υψηλού τιμήματος δεν είναι τα βιολογικά προϊόντα, στα οποία ειδικεύεται η Whole Foods, αλλά το δίκτυο καταστημάτων της.

Ετσι, η Amazon αποκτά περισσότερα από 450 φυσικά σημεία πώλησης, τα οποία θα χρησιμεύσουν στην προώθηση και διανομή όλης της γκάμας προϊόντων της.

Η Amazon διαθέτει ήδη θυγατρική στον κλάδο της διανομής ειδών παντοπωλείου, την AmazonFresh, όμως αυτή δραστηριοποιείται μόνο σε επιλεγμένα σημεία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Αγορά $610 δισ. τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία

Με την εξαγορά της Whole Foods, η Amazon θα μπορέσει να διεκδικήσει την κυριαρχία και στον κλάδο αυτόν, στα σημεία όπου η Whole Foods διαθέτει παρουσία.

Εξάλλου, τον περασμένο Οκτώβριο ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία για την κατασκευή καταστημάτων Amazon Go, τα οποία λειτουργούν με αυτόματο σύστημα που δεν απαιτεί φυσικό προσωπικό. Το πρώτο παρόμοιο κατάστημα άνοιξε τον Δεκέμβριο.

Με τη νέα εξαγορά μπορεί να ελπίζει ότι θα αναπτύξει αυτήν την αυτόνομη εμπειρία αγορών σε όλα τα υπάρχοντα καταστήματα Whole Foods. Κάτι τέτοιο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θα είχε όμως επιχειρηματικό νόημα.

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων συνιστά αγορά άνω των 610 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Κυρίαρχη είναι φυσικά η Wal-Mart με μερίδιο σχεδόν 15%, ενώ η Whole Foods έχει προς το παρόν μερίδιο 1,21% και η Amazon 0,19%.