Ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές η ΝΔ, ενώ η επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης κλιμακώνεται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο συνδέεται με την ελλιπή διαπραγματευτική της ισχύ στα δημοσιονομικά και το δεύτερο με την ανικανότητά της να ανταποκριθεί σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας και της λεγόμενης καθημερινότητας.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, βασική επιδίωξη στην παρούσα φάση είναι να επικοινωνήσει με την κοινωνία και να αναδείξει τα χαμηλά αντανακλαστικά τής κυβέρνησης, η οποία –σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς –παρουσιάζει σημάδια εξάντλησης και αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καθιστώντας επιτακτικότερο από ποτέ το αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έσπευσε να «σηκώσει» το ζήτημα της ασφάλειας σε περιοχές όπως το Μενίδι με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, περιοδεύει σήμερα σε Λέσβο και Αμύνταιο Φλώρινας, σε μια προσπάθεια να τονιστεί η υποτονική παρουσία ή ακόμη και η απουσία της κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Προτεραιότητα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ακυρώσει το βασικό επιχείρημα με το οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ως προστάτης των πιο αδύναμων, οι οποίοι –όπως υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη –με τις κυβερνητικές πολιτικές όχι μόνο πλήττονται πρώτοι από τις περικοπές και την άγρια λιτότητα, αλλά δεν μπορούν να προσδοκούν ούτε τα στοιχειώδη σε επίπεδο ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας.

Ετσι από τη Μυτιλήνη, όπου ήδη βρίσκεται κλιμάκιο με στελέχη του κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα προς την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το νησί και παράλληλα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να στραφεί και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επισημαίνοντας τη γενικότερη ανάγκη στήριξης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία και επωμίζονται το βάρος των μεταναστευτικών ροών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Αντίστοιχα, από το Αμύνταιο, το οποίο θα επισκεφτεί το μεσημέρι για να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής λόγω της κατολίσθησης στο ορυχείο της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει μια σταθερή ενεργειακή πολιτική και να στηλιτεύσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, τη δημιουργία υποδομών και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, από την αξιωματική αντιπολίτευση εμμένουν στην άποψη ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα –τα οποία, όπως εκτιμούν, θα είναι μάλλον αδιάφορα και σίγουρα χωρίς ανταπόκριση στις κυβερνητικές προσδοκίες –έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας των κυβερνητικών παλινωδιών και της αδυναμίας προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να χαράξει μια σταθερή γραμμή πλεύσης έναντι των πιστωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ σκοπεύει να αναδείξει και τις δυσλειτουργίες που φαίνεται να υπάρχουν στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο και τις οποίες ανέδειξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγo πριν από το Eurogroup.

Από το γαλάζιο επιτελείο δεν σκοπεύουν να αφήσουν αναξιοποίητη τη διαπίστωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άφησε να ευνοηθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου διέπονται από έλλειμμα εμπιστοσύνης. Κι αυτό επειδή θεωρούν ότι αυτό αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η χώρα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους –με αποτέλεσμα να εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα της οικονομίας αλλά και της αντοχής των πολιτών.