Ο Σόιμπλε είναι αισιόδοξος. «Την Πέμπτη θα βρούμε μια λύση για την Ελλάδα. Θα τα καταφέρουμε» είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg για τη γερμανική προεδρία στην ομάδα G20 ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούλιο στο Αμβούργο.

Η αισιοδοξία του Σόιμπλε εδράζεται, πέραν όλων των άλλων, και στην εκτίμηση που έχει για τον ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Πρόκειται για έναν εξαιρετικό υπουργό Οικονομικών και σκληρό διαπραγματευτή» είπε σύμφωνα με το «Dow Jones» ο Σόιμπλε. «Αλλά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να τον εμπιστεύεται ελάχιστα» σημείωσε ο γερμανός υπουργός.
Με τη σφήνα ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, ο Σόιμπλε εξέφρασε ξανά την απογοήτευσή του που δεν έκλεισε η συμφωνία στο προηγούμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Αισιόδοξος δήλωνε και τότε ο Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. «Μπορούσαμε να έχουμε κλείσει τη συμφωνία» εξηγούσαν στελέχη του επιτελείου του που είχαν άμεση γνώση για την εξέλιξη της συνεδρίασης.
Επί της ουσίας είχε βρεθεί ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ για να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Σόιμπλε θέλει τα μέτρα στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το ΔΝΤ τα θέλει τώρα για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο συμβιβασμός είναι να πει τώρα το ΔΝΤ το καταρχήν «ναι» σε ένα πρόγραμμα με την Αθήνα, αλλά λεφτά να βάλει στο τέλος του προγράμματος, όταν θα γίνει ο τελικός

υπολογισμός που θα κρίνει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή θα χρειαστούν νέα μέτρα ελάφρυνσής του.

Το Eurogroup του Μαΐου έληξε χωρίς συμφωνία. Ο Τόμσεν είχε το πράσινο φως από την Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πήρε το «ΟΚ» από τον Αλέξη Τσίπρα. Επειτα από πολύωρη διακοπή για να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις, ο Τσακαλώτος επέστρεψε στη συνεδρίαση για να ανακοινώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη συμφωνία.

Ο Σόιμπλε δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το ναυάγιο. «Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή» είπε στους ομολόγους του, όπως προκύπτει από σχετική διαρροή. «Είμαι πραγματικά απογοητευμένος γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι» φέρεται να είπε ο Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup που έληξε άδοξα. Θα επαναληφθεί την Πέμπτη αυτό που έγινε τον Μάιο με την προσδοκία μιας καλύτερης συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ;

ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΡΚΕΛ. Η Ανγκελα Μέρκελ κινείται στην ίδια γραμμή με τον Σόιμπλε. Και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν αρκετές φορές τη θέση της ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο είναι το Eurogroup. Εκεί θα το παραπέμψει εκ νέου, αν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η βάση της συμφωνίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι η ίδια. Ο Bόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να δώσει εκ των προτέρων εγγύηση για λήψη μέτρων για το χρέος και να μετακινηθεί από τη διατύπωση ότι θα ληφθούν «εάν και εφόσον κριθούν αναγκαία» στο τέλος του προγράμματος. Ούτε θα δεχτεί τη λεγόμενη αναπτυξιακή ρήτρα, γιατί αλλάζει το υφιστάμενο πρόγραμμα και θα χρειαστεί να πάει ξανά στη γερμανική Βουλή εν μέσω προεκλογικού αγώνα. Περιθώρια βελτιώσεων του συμβιβασμού του Μαΐου δεν υπάρχουν για την ουσία αλλά μόνο για το περιτύλιγμα. Είναι στο χέρι του Πρωθυπουργού να κρίνει αν του επαρκούν. Κατά συνέπεια, η απόπειρα να μεταφέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι κίνηση καθαρά επικοινωνιακή για εσωτερική κατανάλωση.