Η Γέλενα Οσταπένκο είναι η νέα βασίλισσα του Ρολάν Γκαρός. Η 20χρονη αθλήτρια από τη Ρίγα νίκησε στον τελικό τη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ με 4-6,6-4,6-3.

Αυτό είναι το πρώτο τρόπαιο στην επαγγελματική καριέρα της Οσταπένκο. Και τι τρόπαιο! Το φημισμένο Ρολάν Γκαρός! Η καταπληκτική 20χρονη Λετονή με τα εκρηκτικά χτυπήματα, έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατέκτησε το τρόπαιο στο Παρίσι, χωρίς να είναι στο μίνι ταμπλό των αξιολογημένων αθλητριών, μετά τη Βρετανίδα Μάργκαρετ Σκρίβεν, το 1933.

Η Χάλεπ έχασε για δεύτερη φορά τελικό στο Παρίσι και παράλληλα την ευκαιρία να ανέβη στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Ρουμάνα κατάφερε να αντέξει στο επιθετικό παιχνίδι της αντιπάλου της παίζοντας με μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και εκμεταλλευόμενη τα πολλά αβίαστα λάθη της αντιπάλου της. Πήρε το πρώτο σετ, προηγήθηκε 3-0 στο δεύτερο και 3-1 στο τρίτο, αλλά ο Οσταπένκο είχε μειώσει τα λάθη της και πλέον έπαιζε με περισσότερο μυαλό.

Χαρακτηριστικό της διαφοράς του παιχνιδού των δύο αθλητριών: Η Οσταπένκο είχε 54 winners και ισάριθμα αβίαστα λάθη, έναντι 8 και 10 αντίστοιχα.