Η αστυνομία της Αυστραλίας χειρίζεται την υπόθεση ως «τρομοκρατική πράξη» αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος σε επεισόδιο στη Μελβούρνη ανήκε στην οργάνωση, επιβεβαίωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο, Γιακούμπ Κάιρε, τη Δευτέρα αφού είχε κρατήσει γυναίκα όμηρο σε διαμέρισμα στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας ότι ο ύποπτος είχε προβεί στην πράξη του λόγω της συμμετοχής της χώρας του Ειρηνικού σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της μαχητικής οργάνωσης.

«Η επίθεση στη Μελβούρνη της Αυστραλίας διεξήχθη από στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους σε απάντηση του καλέσματος για τη στοχοποίηση πολιτών συμμαχικών κρατών που μάχονται την οργάνωσή μας», ανακοίνωσε το πρακτορείο Amaq των τζιχαντιστών.

Ο Κάιρε – ο οποίος είχε απαλλαχθεί από την κατηγορία ότι σχεδίαζε να επιτεθεί σε στρατιωτική βάση του Σίδνεϊ το 2009, αλλά βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή για άλλες κατηγορίες – είχε σκοτώσει με πυροβολισμό άνδρα στον προθάλαμο του κτιρίου όπου βρισκόταν το διαμέρισμα.

«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση από έναν γνωστό εγκληματία, έναν άνδρα ο οποίος μόνο πρόσφατα είχε αφεθεί ελεύθερος με αναστολή, είναι ένα συγκλονιστικό και άνανδρο έγκλημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της χώρας, Κανμπέρα.

«Αποτελεί τρομοκρατική επίθεση και τονίζει την ανάγκη να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση», συμπλήρωσε.

Με βεβαρημένο ποινικό μητρώο

«Είμαστε ενήμεροι για την ανάληψη ευθύνης, αλλά αυτοί τείνουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, οπότε το σημειώνουμε ότι έχει γίνει (και) αυτό», είπε ο διοικητής της αστυνομίας της περιφέρειας Βικτόρια, Γράχαμ Αστον.

Η αστυνομία διερευνά επίσης και ένα τηλεφώνημα που έγινε στην αίθουσα σύνταξης της αυστραλιανής τηλεόρασης Seven Network κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών του ενόπλου με την αστυνομία. Ο σταθμός μετέδωσε ότι άνδρας που τηλεφώνησε είπε ότι η επίθεση ήταν συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αστον δήλωσε ότι ο Κάιρε, 29 ετών Αυστραλός σομαλικής καταγωγής, είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και βρισκόταν ελεύθερος με αναστολή κατά τη στιγμή της επίθεσης. Δεν εξήγησε τις κατηγορίες για την καταδίκη του. Ενώ απαλλάχθηκε της κατηγορίας ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στο στρατόπεδο Χόλσγουορθι το 2009, άλλα τρία άτομα καταδικάστηκαν για το ίδιο σχέδιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στοιχεία που συλλέχθηκαν στο σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα του δείχνουν ότι ο Κάιρε έδρασε μόνος του και ότι η απειλή από την επίθεση αυτή έχει λήξει.

Ο Κάιρε κανόνισε να συναντηθεί με γυναίκα συνοδό (escort) σε τετράγωνο με διαμερίσματα στο παράλιο προάστιο της Μελβούρνης, Μπράιτον και σκότωσε μέλος του προσωπικού όταν έφθασε, είπε ο Αστον.

Αφού κράτησε τη γυναίκα όμηρο για αρκετές ώρες, ο Κάιρε βγήκε από το κτίριο πυροβολώντας εναντίον της αστυνομίας, που τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. Η γυναίκα διασώθηκε χωρίς τραυματισμό, αλλά τρεις αστυνομικοί νοσηλεύτηκαν με επιφανειακά τραύματα από σφαίρες.

Η Αυστραλία, σταθερή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τεθεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πιθανών επιθέσεων από ντόπιους μαχητές που επιστρέφουν από μάχες από τη Μέση Ανατολή ή τους υποστηρικτές τους. Η αστυνομία έχει αποτρέψει αρκετές μεγάλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.