Θεωρητικά αύριο και τα 140 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, οκτώ μήνες μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, θα είχαν ολοκληρωθεί. Αυτό ήταν το σενάριο των προηγουμένων ημερών ώστε την Παρασκευή το EuroWorking Group να βάλει τη σφραγίδα του σε μία εκκρεμότητα η οποία μεταφράζεται στο ξεμπλοκάρισμα δόσης έως και 10 δισ. ευρώ από το Eurogroup.
Πρακτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες, 18 προαπαιτούμενα ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα, η συνεδρίαση του EwG η οποία είχε προγραμματιστεί προ ημερών για χθες μέσω τηλεδιάσκεψης δεν έγινε (σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρχε τέτοιος προγραμματισμός) και ευρωπαϊκές πηγές προβλέπουν τρεχάλα μέχρι την τελευταία στιγμή. Κυβερνητικές πηγές την ίδια ώρα καθησυχάζουν υποστηρίζοντας ότι η μοναδική εκκρεμότητα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα αφορά στο χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στη «Handelsblatt», μία ημέρα μετά την κρυάδα που έφεραν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ελπίζει ακόμη. «Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε deal στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι» είπε, καλώντας τη Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σήμα στις αγορές. Το μόνο σαφές επί του παρόντος είναι ότι Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει πως το χρέος μπορεί να περιμένει.

Και η Κομισιόν επισήμως συνεχίζει να ελπίζει. Ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε χθες ότι «τώρα είναι η σειρά όλων των εταίρων να φτάσουν σε μία κατανόηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες» ενώ εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της. Κομβικό σημείο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η σύνταξη έκθεσης συμμόρφωσης από την τρόικα με την οποία θα πιστοποιείται η ικανοποίηση και των 140 πραπαιτουμένων. Τα 120 είχαν κλείσει στις 22 Μαΐου. Μεταξύ των βασικότερων εκκρεμοτήτων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προαπαιτούμενα που αφορούν στο Ελληνικό, στην προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ, την εκπόνηση πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις διορθώσεις που έχει απαιτήσει το ΔΝΤ σχετικά με τις προβλέψεις επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων. Στην αιτιολογική έκθεση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου έγινε μνεία στην επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο νόμος στο άρθρο 16 ορίζει ότι διατηρούνται σε αναστολή έως τη λήξη του προγράμματος. Ο Τόμσεν στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να είπε στον Τσακαλώτο πως δεν συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία για το συγκεκριμένο θέμα ζητώντας διόρθωση.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι δεν έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα από την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών. Ευρωπαϊκή πηγή όμως λίγο αργότερα υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο σκόπελος δεν ξεπεραστεί, ενδέχεται να υπάρξουν νέοι πολιτικοί, σημειολογικού χαρακτήρα, πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση.