Μια σύνθεση αποσπασμάτων από τον «Οιδίποδα Επί Κολωνώ», τον «Οιδίποδα Τύραννο» και την «Αντιγόνη» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στην Κεντρική Ακαδημία Δράματος του Πεκίνου. Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα του θεατρικού εργαστηρίου με θέμα τον τραγικό κύκλο του Οιδίποδα, στην οποία οι Κινέζοι σπουδαστές-ηθοποιοί της σχολής ερμήνευσαν εντυπωσιακά βασικούς ρόλους του θηβαϊκού κύκλου και τραγούδησαν με εξαιρετική ακρίβεια στα αρχαία ελληνικά χορικά της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή μελοποιημένα το 1896 από τον Ιωάννη Σακελλαρίδη, που πρώτος εισήγαγε την ελληνική μουσική στην μουσική της τραγωδίας. Η αποστολή του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ) από τους Γιάγκο Ανδρεάδη (κείμενο / σκηνοθεσία / μάσκες), Γιάννη Τράντα (διδασκαλία ρόλων και μουσικής / κρουστά), Πέπη Ρηγοπούλου (δραματουργία / διδασκαλία μύθου) δούλεψε εξαντλητικά και με λίγο χρόνο στη διάθεσή της.

Το αποτέλεσμα. «Οι Κινέζοι ηθοποιοί μας αντάμειψαν» λέει ο Γιάγκος Ανδρεάδης . «Ενσωμάτωσαν τους ρόλους, την ομαδική ερμηνεία των χορικών και τραγούδησαν στα αρχαία ελληνικά τη μουσική που ο Ι. Σακελλαρίδης έγραψε για την “Αντιγόνη” το 1896. Ποστάρησαν με άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις λήψεις που είχαν κάνει από το εργαστήριο μάσκας. Στο κατάμεστο μαύρο κουτί το κοινό (καθηγητές και σπουδαστές της Ακαδημίας) καταχειροκρότησε. Ο αρμόδιος αντιπρύτανης της Ακαδημίας κ. Χάο Ρογκ εξέφρασε την έκπληξη και τη χαρά του για το αποτέλεσμα και την πρόθεση να συνεχιστεί η αμφίδρομη συνεργασία».

Οι προοπτικές. «Προωθούμε αυτή τη συνέχεια που θα υλοποιηθεί με επίσκεψη των Κινέζων φίλων στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο συνεργαζόμενοι θεσμοί μας, έχουν τη στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και άλλων φορέων. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα».

Το εργαστήριο θα παρουσιαστεί εντός του 2017 στην Αθήνα και τους Δελφούς. Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν.