Διαστάσεις παίρνει το θέμα της διαρροής στοιχείων που συνδέονται με την έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. Εξαλλη έπειτα και από την τελευταία διαρροή στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης των φωτογραφιών που εικονίζουν ευρήματα από τον χώρο της επίθεσης, η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι αναμένεται να θέσει το ζήτημα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, η Βρετανία διέκοψε την κοινοποίηση στοιχείων της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσετσερ προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αυτές οι εικόνες που προέρχονται από το εσωτερικό του αμερικανικού συστήματος είναι σαφώς οδυνηρές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το κοινό. Διαμαρτυρίες έχουν διατυπωθεί σε κάθε επίπεδο ανάμεσα στις βρετανικές αρχές και τους αμερικανούς ομολόγους μας. Είναι απαράδεκτο»,δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας επέκρινε επίσης την διαρροή στοιχείων της έρευνας. Αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε: «Εκτιμούμε την αξία των σημαντικών σχέσεων που έχουμε με τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τις υπηρεσίες ασφαλείας των εταίρων μας ανά τον κόσμο. Οταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονίζεται, υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνης των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αφορά την αποκάλυψη χωρίς άδεια δυνάμει αποδεικτικών στοιχείων εν μέσω μίας σημαντικής αντιτρομοκρατικής έρευνας».

Η βρετανική κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος είναι άμεσα υπεύθυνος για τις πιθανώς επικίνδυνες διαρροές αυτές. Αλλά η βρετανίδα πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα στον ίδιο κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε 22 ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκε από τον Σαλμάν Αμπέντι ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιον.

Ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο» σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και να τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ο κορμός του βομβιστή ξεριζώθηκε από το υπόλοιπο σώμα του και εκσφενδονίστηκε στην άλλη άκρη του φουαγιέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω από τον Αμπέντι.

Η δυσαρέσκεια της βρετανικής κυβέρνησης εκφράστηκε αρχικά από την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, η οποία δήλωσε «ενοχλημένη» από τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του δράστη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι «αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Οι πρώτες λεπτομέρειες για το προφίλ του Αμπέντι κυκλοφόρησαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μόλις λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περίπου 60 να τραυματιστούν.

Οι φωτογραφίες ωστόσο με τα ευρήματα – υπολείμματα μπλε υλικού, τα οποία φέρεται πως προέρχονται από το σακίδιο του δράστη, καθώς και ο πυροκροτητής που πιθανόν κρατούσε στο αριστερό του χέρι και με τον οποίο πυροδότησε τη βόμβα ο Αμπεντι – που δημοσίευσαν οι «New York Times», ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.