Πάνοπλους στρατιώτες αντικρίζουν πλέον στους δρόμους οι Βρετανοί μετά την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας από «σοβαρό» σε «κρίσιμο». Περίπου 5.000 στρατιώτες θα περιπολούν δίπλα στις δυνάμεις της Αστυνομίας.

Όπως ενημέρωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο φόβος για νέα επίθεση δεν έχει παρέλθει…

Η Μέι δήλωσε σε τηλεοπτικό της διάγγελμα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρχει ένας ευρύτερος κύκλος προσώπων που να συνδέονται με τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ανεξάρτητη επιτροπή που προσδιορίζει το επίπεδο συναγερμού, κρίνει, βάσει της εξέλιξης των ερευνών, ότι ο συναγερμός πρέπει να αυξηθεί στο «κρίσιμο» επίπεδο, από «πολύ σοβαρό».

«Αυτό σημαίνει ότι το συμπέρασμά τους είναι πως μία νέα επίθεση όχι μόνο παραμένει πολύ πιθανή, αλλά ίσως είναι άμεσα επικείμενη» δήλωσε.

Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που το επίπεδο ασφαλείας ανεβαίνει σε αυτό το επίπεδο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων θα βοηθήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες-κλειδιά και στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ αναγνωρίστηκε και ονομάζεται Σαλμάν Αμπέντι, ή Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι. Πρόκειται για έναν 22χρονο, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βρετανία αλλά ήταν λιβυκής καταγωγής.

Ο βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 22 ανθρώπους -πολλοί από τους οποίους παιδιά- σε συναυλία. Αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, σημειώνοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από έναν «μαχητή» της, πληροφορία που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.