Πιάτα με φίνες και έντονες γεύσεις, cocktails με μοναδικές ισορροπίες και καθαρά αρώματα, μοντέρνα αυλή με μπαμπού που προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα και συνδυάζει ασιατικό κήπο και αστικό περιβάλλον. Εξαιρετικά γλυκά για να ολοκληρωθεί ένα δείπνο με τον πιο όμορφο τρόπο. Και πολλές ακόμη όμορφες πινελιές κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός απλώς πολύ καλού εστιατορίου και της γευστικής εμπειρίας στο K for Kiku (Περικλέους 7, Ψυχικό, τηλ. 210-6776.759).
Το πλούσιο μενού –ίσως και υπερβολικό –δίνει επιλογές για πιάτα κυρίως ασιατικής και περουβιανής κουζίνας, σε κάποιες περιπτώσεις συνδυασμένα και με twist από σος Λατινικής Αμερικής.
Ενα από τα πιο δυνατά πιάτα που δοκίμασα ήταν οι γαρίδες τεμπούρα. Καθαρόαιμη –εξελικτικά –γιαπωνέζικη γεύση. Ζουμερές πελώριες γαρίδες τυλιγμένες σε έναν τραγανό αφρό, τόσο ανάλαφρες, σαν να μην συνάντησαν ποτέ το καυτό λάδι που τους έδωσε βρώσιμη υπόσταση. Το πιάτο συνοδεύεται από σος πόνζου με μέντα, αλλά είναι τόσο γευστικό, που και μερικές σταγόνες λεμόνι είναι αρκετές.
Πριν όμως από αυτό ξεκίνησα το δείπνο μου από το μενού που έχει δημιουργήσει ο σεφ Σταµάτης Σκριάπας, με μια σαλάτα από βασιλικό καβούρι και ελαφρύ ντρέσινγκ από γιούζου και πιπεριά aji limo, το οποίο σεβόταν τη λεπτή γεύση του θαλασσινού και συνοδευόταν από μους γουακαμόλε. Το χταπόδι με τη βελούδινη κρέμα πατάτας είναι ένα πιάτο που ξεπερνά κατά πολύ το ελληνικό κλασικό χταποδάκι με φάβα. Και καλά κάνει, διότι με τόσο δυνατό ανταγωνισμό δεν θα είχε καμία θέση στο μενού.
Τα γεμιστά με πάπια και ελάχιστη πιπεριά χαλαπένιο, πουγκάκια ρυζόφυλλου, τα κινεζικά ντάμπλινγκς με παιχνιδιάρικα γεωμετρικά σχήματα, παραδειγματικά δομημένα και ψημένα στον ατμό, είναι ακόμη ένα must για παλ γευστική ανάταξη πριν από την έναρξη των πιάτων με έντονες γεύσεις.

Και όταν λέμε για γευστική ένταση, δεν μιλάμε για λιπαρά και αλάτι. Αλλά για κομψά υλικά με άψογες ισορροπίες που ψήνουν και κολακεύουν την πρωτεΐνη του ψαριού και των μυρωδικών, τα οποία αναδεικνύουν με γήινο τρόπο το άρωμα του ιωδίου και τη φρεσκάδα της θάλασσας. Τα σεβίτσε για μένα είναι ό,τι πιο ελαφρύ, γευστικό και υγιεινό μπορεί να σερβιριστεί σε ένα τραπέζι. Το K for Kiku είναι ένα από τα δύο εστιατόρια με τα καλύτερα σεβίτσε στην Ελλάδα. Για το λαυράκι που δοκίμασα ζήτησα κουτάλι της σούπας για να καταφέρω να απολαύσω και κάθε γευστική σταγόνα από τον ζωμό που απέμεινε στο πιάτο.

Μένοντας στα ψάρια, ο μαύρος μπακαλιάρος με την περουβιανή σος είναι όνειρο! Τέλεια μαριναρισμένος και μαγειρεμένος, λιώνει στο στόμα απλώνοντας στη γλώσσα τα αρώματά του, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα και ως επίγευση για αρκετή ώρα.
Τα σούσι είναι πολυδιάστατα, με αρκετά υλικά, τα περισσότερα εντυπωσιακά ισορροπημένα! Το spicy tuna roll ροκάρει με την καπνιστή του γεύση και τις υφές από τα αβγά χελιδονόψαρου. Ενα υπέροχο δείπνο που άνοιξε και ολοκληρώθηκε με τα συγκλονιστικά cocktails έχει δημιουργήσει η barlady Κλαίρη Πλαστήρα. Είναι ίσως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που βάζω αλκοόλ στο στόμα και πραγματικά το απολαμβάνω.