Σε συμφωνία για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η Αλβανία από τις αρχές του χρόνου, κατέληξαν, σήμερα, στα Τίρανα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα εμφανίστηκαν μαζί ενώπιον των δημοσιογράφων και ανήγγειλαν την εξεύρεση κοινής φόρμουλας για τη διαδικασία διενέργειας των εκλογών, που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου και πιθανότατα πλέον θα μετατεθούν.

Οι δυο ηγέτες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας, λέγοντας πως αυτές θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες.

Πληροφορίες όμως που διέρρευσαν στα ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι η συμφωνία έγινε στην βάση της πρότασης του Γερμανού ευρωβουλευτή Μακ Άλιστερ, που είχε επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, το προηγούμενο διάστημα να μεσολαβήσει προς εκτόνωση της κατάστασης.

Χρειάστηκε να μεταβεί, τη Δευτέρα, στα Τίρανα, ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Γι για να φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να πείσει τις δυο πλευρές να συμφωνήσουν.

Στο πακέτο Μακ Άλιστερ προβλέπεται μετάθεση των εκλογών για ένα μικρο διάστημα, συγκρότηση κυβέρνησης με υπηρεσιακούς υπουργούς στα «ευαίσθητα» χαρτοφυλάκια, έναν αντιπρόεδρο κοινής επιλογής και πάντως όχι την παραίτηση του κ. Ράμα που ζητούσε μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση.

Εφόσον η συμφωνία εφαρμοστεί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να άρουν την απόφασή τους για αποχή από τις εκλογές και να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα.