Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση επεκτάθησε σε χιλιάδες υπολογιστές χθες, καθώς οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στις δουλειές τους. Πανεπιστήμια, νοσοκομεία, επιχειρήσεις και άλλοι τομείς της καθημερινότητας επλήγησαν, χωρίς όμως να προκληθεί κάποια καταστροφική κατάρρευση. Στην Ευρώπη, όπου πρωτοεκδηλώθηκε η κυβερνοεπίθεση, αξιωματούχοι δήλωσαν πως εκείνο που φοβόντουσαν, δηλαδή ένα δεύτερο κύμα, δεν συνέβη.
Οι νέες μολύνσεις από τον ιό Wanna Cry σημειώθηκαν κυρίως στην Ασία, όπου πολλοί εργαζόμενοι είχαν φύγει από τη δουλειά τους όταν ξεκίνησε η επίθεση την Παρασκευή. Στην Κίνα, όπως έγινε γνωστό, έχουν επηρεαστεί 40.000 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και 4.000 ακαδημαϊκοί θεσμοί –αν και οι ειδικοί θεωρούν πως ο αριθμός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος, μια και στη χώρα υπάρχουν πολλά πειρατικά λογισμικά. Στη λίστα των πληγέντων, περιλαμβάνονται τα πανεπιστήμια του Πεκίνου και το Τσινχούα, μια αλυσίδα κινηματογράφων στη Νότια Κορέα και οι εταιρείες Hitachi και Nissan στην Ιαπωνία.
Στην Ευρώπη, πάντως, το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε δεύτερη επίθεση, προκάλεσε ανακούφιση. «Δεν το περιμέναμε, αλλά υπάρχει μια ελαφρά πτώση στον αριθμό των υπολογιστών που επηρεάστηκαν στην Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Europol. «Δεν νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της κρίσης, οι χάκερ έχουν ήδη εξελίξει το κακόβουλο λογισμικό και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Η Europol θεωρεί ότι η μείωση των νέων περιστατικών στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως στη μεγάλη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, γεγονός που ώθησε πολλούς οργανισμούς να ενημερώσουν τα συστήματά τους και να εφαρμόσουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για να αναχαιτιστεί. «Συμβουλεύουμε τους πάντες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τη λήψη μέτρων και κυρίως να μην πληρώσουν τα λύτρα που ζητούν οι χάκερ», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, τονίζοντας πως σύμφωνα με την υπηρεσία, όσοι πληρώνουν τα λύτρα δεν έχουν δει να ξεκλειδώνονται τα αρχεία τους.

ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ, οι χάκερ είχαν λάβει μόνο 23,2 bitcoins (περίπου 40.000 δολάρια) ως πληρωμή λύτρων, από 157 πηγές, σύμφωνα με τα στοιχεία για το εικονικό νόμισμα. Στη Βρετανία, όπου η επίθεση εντοπίσθηκε πρώτα, την Παρασκευή, συνεχίστηκαν χθες οι προσπάθειες ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να λειτουργήσει πλήρως τα νοσοκομεία και τις κλινικές του.

Στο Ντουέ της Γαλλίας ένα εργοστάσιο της Renault με 5.500 εργαζομένους δεν άνοιξε χθες, επειδή οι τεχνικοί εκαναν εργασίες στο ρομποτικό σύστημα παραγωγής για να επαναλειτουργήσει σήμερα. Στη Γερμανία, ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων Deutsche Bahn ανακοίνωσε ότι από την επίθεση επλήγη το σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης αφίξεων και αναχωρήσεων, κάμερες παρακολούθησης σε αρκετούς σταθμούς και κάποια αυτόματα εκδοτήρια εισιτηρίων.

«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση ως προειδοποίηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπραντ Σμιθ, στέλεχος της Microsoft. «Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει για ποιον λόγο η συσσώρευση αδυναμιών από τις κυβερνήσεις αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τη δράση της CIA από την ιστοσελίδα Wikileaks. Η Microsoft αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι τον Μάρτιο είχε διαθέσει μια ενημέρωση ασφαλείας για τα Windows, η οποία θα μπορούσε να έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ωστόσο τεράστιος αριθμός χρηστών δεν την έχει εγκαταστήσει στους υπολογιστές του. «Καθώς οι κυβερνοεγκληματίες εξελίσσονται συνεχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τους πελάτες να προστατευθούν από το να εγκαθιστούν αμέσως τις ενημερώσεις ασφαλείας που γίνονται διαθέσιμες» προειδοποίησε ο Σμιθ.