Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές σε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κάνοντας λόγο για αχρείαστη απαισιοδοξία εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Όταν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές», δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας στον ιστότοπο Politico.

Όπως πρόσθεσε, εάν κοιτάξει κανείς τις δημοσιονομικές επιδόσεις, στην πραγματικότητα η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά υψηλότερες επιδόσεις επί των στόχων.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τον στόχο του 1,75% του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και του 3,5% τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Είπε επίσης πως είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα δείχνει σαφώς να ανταποκρίνεται στους στόχους της, καθώς και ότι δείχνει πως θα φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

«Πρέπει λοιπόν να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη στις αγορές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό, είναι φυσικά σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι και να έρχονται με τα ίδια μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ελληνικών αρχών».

Ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η αξιολόγηση μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, όταν θα γίνει το επόμενο Eurogroup. «Επιτεύχθηκε συμφωνία (με το ΔΝΤ) για τις πολιτικές προϋποθέσεις», ανέφερε.

Η Ελλάδα πάντως χρειάζεται να εφαρμόσει κάποιες ακόμη μεταρρυθμίσεις πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συμπλήρωσε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Αλλά όλα συντείνουν στο ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να γίνει η επόμενη εκταμίευση», επέμεινε.

Μόλις γίνει αυτό, «θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.