Η κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είναι ο νικητής των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στο πιο βόρειο κρατίδιο της Γερμανίας, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το CDU υπό τον Ντάνιελ Γκίντερ με 32% (ενισχυμένο κατά 1,2% σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2012) και δεύτερο το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD) υπό τον Τόρστεν Αλμπιχ με 27,2% ( μείωση 3,2%).

Ακολουθούν οι Πράσινοι (Die Grunen) με 12, 9% oι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,5%, το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), το οποίο εκπροσωπείται για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο του Κιέλου με 5,9% και τέλος το κόμμα της δανικής μειονότητας (SSW) με 3,3%, το οποίο αν και δεν ξεπερνά το 5% (όριο για την είσοδο στη Βουλή), εν τούτοις θα εκπροσωπείται. Η Αριστερά (Die Linke) με 3,8% και το Κόμμα των Πειρατών με 1,2% μένουν εκτός.

Η σύνθεση της τοπικής Βουλής, επί συνόλου 73 βουλευτών, θα έχει ως εξής: CDU 25, SPD 21, Πράσινοι 10, FDP 9, AfD 5 και το SSW 3 βουλευτές.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ντάνιελ Γκίντερ δεν έχει κρύψει την προτίμησή του να συγκυβερνήσει με τους Φιλελεύθερους δεδομένου ότι δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά δήλωσε πως είναι ανοικτός και για συζητήσεις και με του Πράσινους.