Στα περισσότερα καφέ της πόλης υπάρχει και μενού για φαγητό. Με κρύα ή ζεστά πιάτα, τις περισσότερες φορές κάτι ίσα ίσα για να σου κόψει την όρεξη. Την περασμένη εβδομάδα ανακάλυψα ένα πραγματικά γευστικό διαμάντι στο κέντρο της Αθήνας με δύο μενού, all day και brunch. Το Quartier d’Athènes (Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, πλησίον Πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 215-5003.850) εκτός από τον αέρα του γαλλικού μπιστρό με άρωμα παλιάς Αθήνας και τον καλό καφέ, σερβίρει κορυφαία πιάτα. Ο σεφ Στράτος Ιωσηφέλλης έχει δημιουργήσει ένα πλήρες και συνάμα μαζεμένο μενού για όλα τα γούστα και έχει επιβάλει με τόλμη τις δικές του έντονες πινελιές σε πιάτα με ιδιαίτερες γεύσεις. Ευτυχώς με μεγάλη επιτυχία. Το πιο χαρακτηριστικό πιάτο του μενού ισορροπεί την αρκετά έντονα πικρή, με την αλμυρή και τη γλυκιά γεύση σε μία σαλάτα με ωμό σταμναγκάθι, φρέσκο κρεμμύδι, ντοματίνια και σπιτικό λαδολέμονο σκόρδου με μελάσα. Μία υπέροχη σαλάτα για την οποία θα επιστρέψω στο εστιατόριο σύντομα.
Εντυπωσιακή με νεορετρό και ρουστίκ εμφάνιση είναι η αποδομημένη σπανακόπιτα. Με χειροποίητο φύλλο, ζωντανό σπανάκι, σπανακόρυζο και μους φέτας, τόση όση χρειάζεται. Δοκίμασα τη σούπα καρότου με ξινή κρέμα, η οποία βασιζόταν στη σωστή ισορροπία της γλυκιάς (καρότο) και ξινής αντίθεσης με συγκεντρωμένες γεύσεις. Ενα από τα πιο νόστιμα πιάτα του είναι τα νιόκι πατάτας. Τόσο αέρινα, τόσα ελαφριά, πολύ σωστά βρασμένα και σοταρισμένα, σερβίρονται με καραμελωμένα ντοματίνια και φλούδες παρμεζάνας. Η σούπερ large μερίδα της ζουμερής ταλιάτας με τις διπλοψημένες πατάτες και τις υπέροχες σος δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν λάτρη του κρέατος παραπονεμένο. Οσο για τα γλυκά; Δέκα με άριστα το δέκα!
Εκτός Κέντρου, βρέθηκα για καφέ με την παρέα μου στα Πετράλωνα και έμεινα ενθουσιασμένος από τα υπέροχα πιάτα του Upupa Epops (Αλκμήνης 7, τηλ. 212-1055-214). Επίσης με μενού all day και brunch. Την πρώτη φορά δοκίμασα αβγά ποσέ με ρόκα, βινεγκρέτ ντομάτα και μανιτάρια σε φρυγανισμένο ψωμί. Δεν μπορούσα να πιστέψω πώς αυτό το καφέ σερβίρει τον καλύτερο κρόκο αβγού που έχω δει στην Αθήνα. Τη δεύτερη φορά δοκίμασα τα pancakes που σερβίρονται με μπανάνα – μέλι, είτε με σοκολάτα ή σιρόπι σφενδάμου, και είναι αφράτα όσο θα έπρεπε, ψημένα άψογα, δεν βγάζουν καθόλου αλευρίλα (που συνηθίζεται) και με 6 ευρώ έχεις πάρει μία μεγάλη μερίδα με ένα από τα καλύτερα πρωινά. Την τρίτη φορά που πήγα μπήκα στον πειρασμό να πάρω και ομελέτες και μπέργκερ.

Την ομελέτα με σκέτο ασπράδι αβγού, τυρί τσένταρ και μανιτάρια και αυτήν με γκούντα και ζαμπόν. Και οι δύο μεγάλες, αφράτες, πολύ γευστικές και χορταστικές. Το μπέργκερ με γκοργκοντζόλα, μανιτάρια και παντσέτα ήρθε ακριβώς όπως το ζήτησα ψημένο, με ψωμάκι λευκό και μεστό, που δύσκολα θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή. Λίγο περισσότερο λιπαρό από αυτό που θα ήθελα για πρωινή ώρα, αλλά γεμάτο γεύση. Και επειδή το μενού δεν ανέγραφε το όνομα του σεφ, ρώτησα τον υπεύθυνο και μου είπε ότι το έχει επιμεληθεί ο Κώστας Τσίγκας, ένας εξαίρετος μάγειρος, τον οποίο είχα γνωρίσει το 2004 ως υπεύθυνο σεφ στο Ολυμπιακό Χωριό.