Άκρως επιβαρυντική για τον Ολυμπιακό ήταν η κατάθεση του β’ παρατηρητή Περικλή Λασκαράκη, αναφορικά με όσα συνέβησαν στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο κ Λασκαράκης ανέφερε πως δέχτηκε λεκτική επίθεση και βιαιοπραγία έξω από το χώρο των αποδυτηρίων από ανθρώπους που φορούσαν φόρμες των Πειραιωτών.

Οι καταθέσεις του Γιάννη Βρέντζου και του Περικλή Λασκαράκη ολοκληρώθηκαν, έως τη Δευτέρα (24/4, 11:00) είναι η προθεσμία για τα υπομνήματα και την Τρίτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Η διαδικασία ξεκίνησε με θερμή λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σάββα Θεοδωρίδη και τον Βασίλη Δημητριάδη σε ένα μίνι ντέρμπι… Ολυμπιακός – ΑΕΚ.

Η κατάθεση του κ Λασκαράκη

«Στο ημίχρονο του αγώνα, κατά τη διάρκεια του, ήμουν στο χώρο μετά τη φυσούνα προς τα αποδυτήρια που έχει δυο διπλές πόρτες που οδηγούν σε διαδρόμους που οδηγούν στα αποδυτήρια και στο γραφείο παρατηρητών. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, ζήτησα να είναι ανοικτές οι δυο πόρτες για να επιστατώ του χώρου. Η πόρτα που οδηγούσε στα αποδυτήρια των διαιτητών και της γηπεδούχου ομάδας, ήταν κλειδωμένη. Ο άνθρωπος που ήταν εκεί, μου είπε ότι δεν μπορεί να την ανοίξει γιατί ήταν κλειδωμένη από μέσα.

Ζήτησα άμεσα από αστυνομικό που ήταν εκεί, να ζητήσει να ανοίξει η πόρτα για να επιστατώ του χώρου. Μετά από πέντε φορές, ανοίγει η πόρτα και βγαίνουν αρκετοί από εκεί και μου επιτέθηκαν. Λεκτικά και σωματικά. Με έσπρωχναν και με απωθούσαν. Υπήρχαν αστυνομικοί όχι όμως διμοιρίες εκείνη τη στιγμή. Μου επιτέθηκαν λοιπόν αυτοί και με έστειλαν μέχρι την άλλη πόρτα. Με έβριζαν, με απειλούσαν, με έλεγαν μ@λ@κ@, ήρθες στημένος, τσουτσέκι του Μπέου, θα δεις τι πάθεις, ήρθες εδώ να μας γ@@@σεις. Ήμουν σε σοκ.

Με τραβούσαν από τη γραβάτα, έφαγα κλωτσιές, έπεσαν πάνω μου. Ακόμη είμαι σε σοκ. Η αστυνομία με πήρε και με πήγε στο γραφείο μου. Από το φόβο της επίθεσης έπαθα σοκ. Μπήκα στο γραφείο και έκλεισε η πόρτα. Με την έναρξη του δευτέρου μέρους μπήκα και πάλι στον αγωνιστικό χώρο. Παρόντες ήταν ο παρατηρητής αλλά και ο παρατηρητής της ΔΕΑΒ αλλά και των τηλεοπτικών. Αυτοί που με βαρούσαν φορούσαν κόκκινες φόρμες, ήταν άνθρωποι της γηπεδούχου ομάδας.

Αυτό μπορώ να σας πω. Έχω αντίληψη για όσα έγιναν με το τέλος του αγώνα. Τελειώνοντας το παιχνίδι, μπήκαμε στη φυσούνα όλοι οι εμπλεκόμενοι του αγώνα. Εισερχόμενοι λοιπόν όλοι οι παίκτες και οι παράγοντες αλλά και αστυνομικοί, ακολουθήσαμε και εμείς οι παρατηρητές. Μέσα λοιπόν είχε και μια διμοιρία ΜΑΤ και είδα εκτεταμένη συμπλοκή στον προθάλαμο των αποδυτηρίων λίγο μετά τη φυσούνα.

Δεν είδα ποδοσφαιριστές ή διαιτητές. Είδα ΜΑΤ από τη μια πλευρά και από την άλλη άτομα της αποστολής της ΑΕΚ που δέχονταν επίθεση από άτομα που μερικά είχαν διακριτικά και κάποια άλλα όχι. Πάνω από 30 άτομα σε εκείνο το χώρο ήταν εκεί και δεν ήταν μόνο αστυνομικοί. Μόλις είδα την επίθεση, είδα τους ανθρώπους των ΜΑΤ να απωθούν όσους έκαναν επίθεση στους ανθρώπους της ΑΕΚ. Τρέξαμε φοβισμένοι και πηγαίνοντας εκεί είδα ότι κάποιοι χτύπησαν αστυνομικό.

Δεν είδα ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Ο παρατηρητής τηλεοπτικών μου είπε ότι εκεί ήταν μόνο ο Μποτία που μάλιστα ο ίδιος τον τράβηξε για να πάει στα αποδυτήρια. Εγώ φοβούμενος έμεινα στο γραφείο μου για πολλές ώρες».

Σε ερώτηση του κ.Μπίρδα για το πόσοι ήταν κι αν του επιτέθηκαν όλοι, ο κ. Λασκαράκης είπε: «Δεν κράτησα ημερολόγιο της επίθεσης. Με έβριζαν, με κλωτσούσαν, με απειλούσαν, με έσπρωχναν. Τη δέχθηκα την επίθεση από όλους μαζί και τρομοκρατήθηκα, φοβήθηκα για τη σωματική ακεραιότητα μου. Αν δεν ήταν αστυνομικοί εκεί, δεν ξέρω τι θα γίνονταν».

Ακολούθως ο Περικλής Λασκαράκης δέχθηκε ερωτήσεις από τους νομικούς του Ολυμπιακού, Δημακόπουλο και Λίβα:

Ερώτηση: «Υπήρχε εκεί αστυνομικός για τα γεγονότα που περιγράφετε»;

Απάντηση: «Θεωρώ πως ναι υπήρχε».

Ερώτηση: «Η έκθεση του παρατηρητή (κ. Βαλσαμή) δεν καταγράφει επίσης χειροδικία αλλά μόνο εξύβριση και απώθηση. Δεν κάνει περιγραφή αυτών που αναφέρατε. Πώς το εξηγείτε»;

Απάντηση: «Ο παρατηρητής του αγώνα ήταν παρών, ήταν δίπλα μου. Αν θέλετε να σας πω μάλιστα τι μου είπε. Του λέω: είδες τι συνέβη; Ναι τα είδα και θα τα γράψω όλα μου είπε…»

Ερώτηση: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί μιλούσατε με παράγοντες του Ολυμπιακού και πώς διαμορφώθηκε αυτή η επαφή σας με αυτούς»;

Απάντηση: «Η δική μου συμπεριφορά προς αυτούς ήταν ευγενέστατη όπως θα έπρεπε να είναι και όπως όφειλα. Η ανατροφή μου δεν μου επιτρέπει να μιλώ διαφορετικά. Από κάποιους ανθρώπους του Ολυμπιακού, όμως, δεν εξέλαβα την ίδια συμπεριφορά. Συνέχιζαν να υποστηρίζουν ότι ήμουν στημένος, οτι ήμουν τσιράκι του Μπέου».

Ερώτηση: «Στον ελλαδικό χώρο, οι αμφισβητήσεις των διαιτητικών λαθών είναι σύνηθες φαινόμενο. Και αν ναι, και οι ύβρεις προς τους διαιτητές δεν είναι επίσης»;

Απάντηση: «Ναι αλλά είναι και απειλητικές».

Ερώτηση: «Πότε έγινε η επίθεση σε εσάς»;

Απάντηση: «Μετά το τέλος της φυσούνας και στο διάδρομο ανάμεσα στις δυο πόρτες. Το έχω καταθέσει».

Ερώτηση: «Μετά από πόση ώρα»;

Απάντηση: «Στο διάστημα που πέρασε περιμένοντας να ανοίξει η πόρτα που ήταν κλειδωμένη. Δεν ξέρω, δύο, τρία λεπτά»;

Ερώτηση: «Μας είπατε ότι δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού στα επεισόδια».

Απάντηση: «Σας είπα ότι είδα τη φασαρία και έτρεξα να γλιτώσω. Σας είπα πριν ότι ήταν μόνο ο Μποτία».

Ερώτηση: «Είχατε πρόβλημα με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού»;

Απάντηση: «Φυσικά και ήμουν τρομοκρατημένος και τότε. Τι λέτε; Να αισθανόμουν Σούπερμαν; Σκεφτόμουν πώς θα έρθει η ώρα και θα φύγω ασφαλής από το γήπεδο»..

Η κατάθεση του κ Βρέντζου

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν εξέφρασε κανένα παράπονο. Μάλιστα κερδίσανε στην έδρα μας και πανηγύρισαν κανονικά και δεν τους ενόχλησε κανένας. Δεν είδαμε κανέναν τραυματισμό αστυνομικού. Είναι αδύνατον να υπάρχουν αντεγκλήσεις και σπρωξίματα παραγόντων και ποδοσφαιριστών με δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν γκλομπ και στο τέλος να τραυματιστούν αστυνομικοί.

Κινήθηκαν και προσπάθησαν να εισέλθουν από την είσοδο των VIP, έφτασαν μέχρι εκεί. Αυτός ο χώρος δεν έχει καμία σχέση με τα αποδυτήρια. Ήταν εκτός γηπέδου αυτοί οι οπαδοί. Οι φίλαθλοι έφτασαν μέχρι την είσοδο των VIP, ούτε καν στο προαύλιο των αποδυτηρίων.

Δεν υπήρχε εξύβριση ή απώθηση προς τον βοηθό παρατηρητή Περικλή Λασκαράκη. Ήμουν παρών. Δημιουργήθηκαν κάποιες αντεγκλήσεις και ζητήσαμε προς τους παρατηρητές να βοηθήσουν να μπουν οι παράγοντες των ομάδων στα αποδυτήρια και να υπάρξει ηρεμία. Συζητήσαμε με παρατηρητές, δεν εξέφρασαν κάποιο παράπονο για κάποιο περιστατικό που να τους εμπόδισε.

Με εξαίρεση το περιστατικό της έντασης με τα ΜΑΤ που δεν καταλαβαίναμε ποια ήταν η σκοπιμότητα της χρήσης βίας από τα ΜΑΤ που κράτησε λίγα λεπτά, ήταν ένα ντέρμπι που κύλησε ομαλά. Το σύνολο των παραγόντων και ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο και δεν είχαν πρόβλημα. Για το περιστατικό με τους διαιτητές, μιλάμε για συσσώρευση ατόμων σε μικρό χώρο και υπάρχουν διαμαρτυρίες παραγόντων.

Αρνούμαστε ότι τον εμπόδισαν να μπει μέσα στα αποδυτήρια, ό,τι έγινε, έγινε μέσα στον συνωστισμό. Για τον παρατηρητή δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος του Ολυμπιακού να τον απώθησε ή να τον απείλησε. Υπήρχε ένταση από παράγοντες των ομάδων και οι παράγοντες του Ολυμπιακού του ζητήσαμε να βοηθήσει να μπουν χωρίς πρόβλημα οι παράγοντες της ΑΕΚ στα αποδυτήρια».

«Φύγε Καραγκιόζη», «Φύγε εσύ πατσαβούρα»

Θερμό φραστικό επεισόδιο είχαν στα γραφεία της ΕΠΟ ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββας Θεοδωρίδης με τον γενικό αρχηγό της ΑΕΚ, Βασίλη Δημητριάδη, όταν οι δύο άνδρες πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στην οποία η «Ενωση» κατέθεσε μαρτυρίες για τα επεισόδια μετά το τέλος του αγώνα.

«Θα δεις τι θα σε κάνω εγώ μέσα. Είχες και το θράσος να έρθεις εδώ…», ήταν χαρακτηριστικά η ατάκα του Θεοδωρίδη προς τον β’ παρατηρητή, Περικλή Λασκαράκη και εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο παράγοντας της «Ενωσης»: «Για να πει την αλήθεια ήρθε ο άνθρωπος» και κάπου εκεί… άναψαν τα αίματα και ακολούθησε έντονη λογομαχία.

«Εσύ ξέρεις την δουλειά σου, να κλειδώνεσαι μαζί με τους διαιτητές», είπε Ο Σάββας Θεοδωρίδης στον Βασίλη Δημητριάδη. «Κάνε μας τη χάρη» απάντησε ο δεύτερος. «Άντε, φύγε από εδώ Καραγκιόζη» συνέχισε ο Θεοδωρίδης για να του απαντήσει ο Δημητριάδης: «Εσύ να φύγεις πατσαβούρα». «Καλά, άντε να πάρεις το χαρτζιλίκι σου τώρα» ήταν η απάντηση του παράγοντα των «ερυθρολεύκων».