«Πράσινο φως» για να αρχίσουν έρευνες σε βάρος εννέα υπουργών της κυβέρνησης του συντηρητικού προέδρου Μισέλ Τέμερ, σχετικά με το σκάνδαλο της βραζιλιάνικης δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Petrobras, έδωσε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας.

Συνολικά 108 πολιτικοί πρώτης γραμμής, ανάμεσά τους δεκάδες βουλευτές και γερουσιαστές, φιγουράρουν στον κατάλογο των προσώπων την οποία κατήρτισε ο Έντισον Φακίν, δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF). Τα πρόσωπα αυτά θεωρούνται ύποπτα για εμπλοκή στο κύκλωμα διαφθοράς το οποίο διασπάθισε δύο δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον από τα ταμεία της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο στόχαστρο της έρευνας βρίσκονται επίσης οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της Βραζιλίας και ο δήμαρχος στο Ρίο ντε Ζανέιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Ο δικαστής Φακίν παρέπεμψε πολλές από τις υποθέσεις σε κατώτερα δικαστήρια, ανάλογα με το εάν οι ύποπτοι έχουν ασυλία ή όχι.

«Η προεδρία δεν σχολιάζει έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να ανακοινώσει το γραφείο Τύπου του προέδρου Τέμερ.

Το βραζιλιάνικο Κογκρέσο βρίσκεται επίσης στη δίνη του σκανδάλου: οι πρόεδροι και των δύο σωμάτων του φιγουράρουν στη λίστα, όπως επίσης και 29 από τους 81 γερουσιαστές και 40 από τους 513 βουλευτές.

Ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), ενέχεται σε διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Ο δικαστής Φακίν διαβίβασε την υπόθεσή του σε κατώτερα δικαστήρια. Το ίδιο συνέβη και με τη διάδοχό του στο αξίωμα Ντίλμα Ρουσέφ (2011-2016),, η οποία καθαιρέθηκε πέρυσι από το Κογκρέσο που την έκρινε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα, και τον Φερνάντου Ενρίκε Καρντόζου (1995-2002), του κεντρώου κόμματος PSDB.