Στον σωστό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις υποστήριξε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, για να προσθέσει ωστόσο ευθύς αμέσως ότι «βρισκόμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου» στις συζητήσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιβεβαίωσε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής κάποιας δανειοδοτικής βοήθειας» προς την Ελλάδα, αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση έως την τελική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε αναγκαία την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι οι σχετικές παρεμβάσεις «θα πρέπει να αποφασιστούν εκ των προτέρων».

Οπως είπεσε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας,η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ.

Η ίδια εξήγησε ότι προκειμένου να μπορεί να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, πρέπει να γίνουν γνωστές οι τεχνικές λεπτομέρειες της αναδιάρθρωσης του χρέους και το επίπεδο δέσμευσης από τους πιστωτές της Ελλάδας για την εφαρμογή της.

Υπογράμμισε δε πως στην απόφαση του Μαΐου συμπεριλαμβανόταν μια σειρά τεχνικών αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η οποία όμως παρουσιαζόταν με «πολύ γενικό τρόπο και χωρίς λεπτομέρειες», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να συνοδεύει κάθε πρόγραμμα. «Δεν μπορούμε να μείνουμε στη γενικότητα μιας λίστας επιλογών και πρέπει να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες» υπογράμμισε η Κ. Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «το εύρος της αναδιάρθρωσης θα αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος».

Σύμφωνα με την Κ. Λαγκάρντ, οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες είναι στη σωστή κατεύθυνση και ήδη συμφωνήθηκε ένα πακέτο πολιτικών για να στηρίξει την ελληνική οικονομία. Αυτό το πακέτο, σημείωσε, θα νομοθετηθεί τώρα και θα εφαρμοστείσε περίοδο που οι συνθήκες ανάπτυξης θα έχουν βελτιωθεί.

Αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τόνισε πως είναι λάθος να κατηγορείται το ΔΝΤ ότι ζητάει περισσότερη λιτότητα, καθώς αυτό που ζητάει είναι την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί το 2016, χωρίς να ανασταλούν οι ήδη εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις. Οπως σημείωσε, το πακέτο αυτό περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον φόρο εισοδήματος που διευρύνουν τη φορολογική βάση. Σε ό,τι αφορά στα επόμενα βήματα, ανέφερε πως, αφού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, τότε θα πρέπει να συζητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η αναδιάρθρωση που θα χρειαστεί.