Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας για να εξεταστεί η κατάσταση στη Συρία έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε ύστερα από την πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αυτό ανέφερε το μεσημέρι της Παρασκευής στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος διευκρίνισε ότι μετά την επίθεσηη Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.

«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού θα «ενισχυθεί» μετά τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της συριακής βάσης Σαϊράτ, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατούΊγκορ Κονασένκοφ.

«Προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευαίσθητες συριακές υποδομές, μια σειρά από μέτρα θα ληφθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Κονασένκοφ και πρόσθεσε ότι μόνο 23 πύραυλοι έπληξαν τη βάση Σαϊράτ, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 59 πύραυλοι.

Η εκτόξευση των πυραύλων είχε προετοιμαστεί «πολύ πριν από τα σημερινά γεγονότα», είπε ακόμη ο Κονσένκοφ.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά ο τρόπος που κάνει πόλεμο παραμένει αναλλοίωτος από την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη», είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.

Ο Κονασένκοφ επιβεβαίωσε επίσης την αναστολή της συμφωνίας που είχε συναφθεί με την Ουάσινγκτον για την αποτροπή αεροπορικών επεισοδίων πάνω από τη Συρία, την οποία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίθεση με πυραύλους

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής (03.45 ώρα Ελλάδος) δεκάδες πυραύλους τόμαχοκ κατά αεροπορικής βάσης στη Συρία ως απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στην Ιντλίμπ, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, περισσότεροι από πενήντα πύραυλοι τόμαχοκ εκτοξεύτηκαν από αντιτορπιλικά των ΗΠΑ που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο εναντίον αρκετών στόχων στην αεροπορική βάση Σαϊράτ, στην πόλη Χομς.

Επλήγησαν ο διάδρομος από/προσγείωσης, αεροσκάφη και σταθμοί καυσίμων, δήλωσαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχαν απογειωθεί τα αεροπλάνα που πραγματοποίησαν την επίθεση με τα χημικά όπλα.

Στρατιωτικές πηγές των ΗΠΑ ανέφεραν πως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές ή καταστράφηκαν συριακά αεροσκάφη, εξοπλισμός και υποδομές υποστήριξης στο αεροδρόμιο Σαϊράτ, προσθέτοντας ότι μειώθηκε πλέον η ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει επιθέσεις με χημικά όπλα.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι Τόμαχοκ. «Επληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ», δήλωσε.

Ο διάδρομος από/προσγείωσης στο αεροδρόμιο Σαϊράτ μετά την αμερικανική επίθεση (δορυφορική φωτογραφία από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ).

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε «αμερικανική επίθεση» σε στρατιωτική βάση με «αρκετούς πυραύλους».

Συριακή στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε την επίθεση και δήλωσε ότι υπήρξαν απώλειες από αυτήν.

Εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, από την αμερικανική επιχείρηση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ στη Συρία, ανακοίνωσε αργότερα ο συριακός στρατός, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την επιχείρηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανέφερε ότι η επίθεση των ΗΠΑ προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές, ενώ δήλωσε ότι θα απαντήσει συνεχίζοντας την εκστρατεία για την «εξάλειψη της τρομοκρατίας και την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλη τη Συρία».

«Η συριακή ηγεσία και η πολιτική της Συρίας δεν θα αλλάξει» είπε ο Ταλάλ Μπαραζί, κυβερνήτης της Χομς, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στη κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο που επλήγη αποτελούσε ορμητήριο για τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανθρώπινα θύματα παρότι νωρίτερα είχε δηλώσει στο Reuters πως «δεν πιστεύεται να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο ζημιές».

Το CNN, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερώσει αρκετές χώρες για την επικείμενη επιχείρηση, αλλά σε αυτές δεν ανήκε η Ρωσία.

Ωστόσο,από το Πεντάγωνο έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν ενημερωθεί για το επικείμενο αμερικανικό χτύπημα και πως δεν επλήγη ο τομέας του αεροδρομίου στον οποίο πιστεύεται ότι εδρεύουν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Rευters.

Τραμπ: Εγώ έδωσα τη διαταγή γι’ αυτό το αεροδρόμιο

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι διέταξε την επίθεση κατά του αεροδρομίου από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση με τα χημικά όπλα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Συρία χρησιμοποίησε αυτού του είδους τα απαγορευμένα όπλα.

«Αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ η αποφυγή και αποτροπή εξάπλωσης και χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων», δήλωσε ο Τραμπ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε χημικά όπλα, παραβιάζοντας την υποχρέωσή της που απορρέει από τη συμφωνία για τα χημικά όπλα και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι κατά τη χημική επίθεση, με βάση υψηλού βαθμού αξιόπιστα στοιχεία που διαθέτουν οι ΗΠΑ, χρησιμοποιήθηκε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας του 2013 για την καταστροφή και τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, αποδίδοντας αυτήν την αποτυχία σε συνενοχή ή ανικανότητα.

«Πιστεύουμε ότι η επίθεση που πραγματοποιήσαμε ήταν ανάλογη με την ενέργεια της συριακής κυβέρνησης» κατέληξε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την Πέμπτη αποφασίστηκε η επίθεση

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είχε επιλέξει τρία σχέδια ως αντίποινα κατά της Συρίας και είπε στους συμβούλους του να επικεντρωθούν στα δυο από αυτά, ενώ έκανε γνωστό πως ο πήρε την απόφασή του για το χτύπημα την Πέμπτη.

Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ