Σαφές προβάδισμα του «ναι», αν και εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων περίπου 17%, δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», τα περισσότερα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκτιμούν ότι τα καλύτερα ποσοστά του «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου οφείλονται στην αλλαγή πλεύσης του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ειδικότερα στους ηπιότερους τόνους που έχει υιοθετήσει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τριών δημοσκοπήσεων, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί στο 17%. Ενα ποσοστό από αυτούς δεν θα πάει καθόλου στις κάλπες. Παρότι πρόκειται για δημοψήφισμα, το ποσοστό συμμέτοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας – πάνω από 80 %.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ποσοστό του «ναι» κυμαίνεται από 53,8% έως 54,5%, ενώ το «όχι» κυμαίνεται μεταξύ 45,5% έως 46,2%.

Καθοριστικής σημασίας, όπως αναφέρουν οι «Financial Times» κρίνεται η ψήφος των Κούρδων. Ιστορικά διαιρεμένοι, οι συντηρητικοί Κούρδοι στηρίζουν την ισλαμιστική ατζέντα του κυβερνώντος AKP, ενώ άλλοι στηρίζουν κόμματα τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας.

Γνωρίζοντας ότι για να κερδίσει το δημοψήφισμα πρέπει πρώτα να κερδίσει τις καρδιές των Κούρδων, ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε να εμφανιστεί το Σάββατο στο Ντιγιάρμπακιρ, την ανεπίσημη πρωτεύουσα της κουρδικής μειονότητας.

«Όπως δεν μπορούμε να φανταστούμε την Τουρκία χωρίς την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Τραπεζούντα, την Αττάλεια, το Ερζερούμ, έτσι δεν μπορούμε να φανταστούμε την Τουρκία χωρίς το Ντιγιάρμπακιρ», τόνισε στους 10.000 Κούρδους που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος κατά των Κούρδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζεται.

Τουλάχιστον οκτώ μαχητές του PKK σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε επιδρομές τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κατά κουρδικών στόχων στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το γραφείο τοπικού κυβερνήτη, μαχητές του PKK πυροβόλησαν κατά τούρκων στρατιωτών σε σημείο ελέγχου κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, προκαλώντας κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών.