Αν συνηθίζετε να ξενυχτάτε ή εργάζεστε νύχτα, προσέξτε: η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να σας καθιστά επιρρεπείς στα κατάγματα, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν με δέκα άνδρες διαπίστωσαν πως έπειτα από μόλις τρεις εβδομάδες λιγοστού ύπνου το βράδυ είχε μειωθεί η ικανότητα των οστών τους να αυτοεπιδιορθώνονται από τις καθημερινές μικροβλάβες που υφίστανται.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, λένε οι ερευνητές, διότι μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί κύρια αιτία αυτόματων (δηλαδή δίχως τραυματισμό ή κάκωση) καταγμάτων στην τρίτη ηλικία.

Το πιο σοβαρό είναι ότι ο κίνδυνος αυτός είναι ιδαιτέρως έντονος στους νεαρούς άνδρες, οι οποίοι κανονικά δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κριστίν Σουώνσον, επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εκτιμά ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να εξηγούν πολλά ανεξήγητα περιστατικά οστεοπόρωσης.

«Η αλλοιωμένη οστική ισορροπία δημιουργεί ένα παράθυρο για απώλεια οστικής μάζας το οποίο έως σήμερα δεν ήταν γνωστό», είπε. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διαταραχή του ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για τον μεταβολισμό των οστών νωρίς στη ζωή, όταν η οστική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για τη μακροπρόθεσμη σκελετική υγεία».

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι διαταραχές του ύπνου σχετίζονται με πολλά δεινά, από την καρδιοπάθεια και την παχυσαρκία έως τον διαβήτη και την κατάθλιψη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ