Επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποιεί ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου και ανώτατος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ Αλ Αμπάντι συνάντησε τον Τραμπ για πρώτη φορά στις 20 Μαρτίου. Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του Ιράκ έλαβε διαβεβαιώσεις για μεγαλύτερη υποστήριξη από την Αμερική στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά προειδοποίησε ότι δε θα αρκούσε η στρατιωτική βοήθεια.

Ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, υποσχόμενος μια νέα στρατηγική για να νικήσει τη σκληροπυρηνική μαχητική ομάδα που είχε καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας το 2014.

Προτού αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ, οι δυνάμεις του Ιράκ είχαν ανακαταλάβει μια σειρά από σημαντικές πόλεις από τους τζιχαντιστές, είχαν περιορίσει τους οικονομικούς τους πόρους και είχαν μειώσει σημαντικά τη ροή ξένων μαχητών, σε συνάρτηση με αεροπορικές επιθέσεις και τη βοήθεια στρατιωτικών συμβούλων από τη συμμαχία των ΗΠΑ.