Είναι η ύψιστη τιμή. Η πιο εκκωφαντική αναγνώριση. Η απόλυτη επιβεβαίωση μιας θρυλικής αθλητικής διαδρομής. Ο Νίκος Γκάλης ανήκει από προχθές στο πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετ, καθώς το ξακουστό Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, με έδρα τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, συμπεριέλαβε τον Γκάνγκστερ του ελληνικού μπάσκετ στην Τάξη του 2017, ανάμεσα σε ιερά τέρατα του αθλήματος, μολονότι ο ίδιος δεν ευτύχησε να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ. Παρότι ο αείμνηστος προπονητής – θρύλος και κάτοχος εννέα τίτλων με τους Μπόστον Σέλτικς, Ρεντ Αουερμπαχ, είχε χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του το ότι δεν έδωσε στον Γκάλη μονοετές συμβόλαιο για να παίξει στους Σέλτικς.

Αλλοι πέντε αθλητές της ίδιας κατηγορίας (δεν έχουν παίξει στο ΝΒΑ) έχουν βιώσει την ύψιστη τιμή, οι Σεργκέι Μπέλοφ (1992), Κρέσιμιρ Τσόσιτς (1996), Ντίνο Μενεγκίν (2003), Ντράζεν Νταλιπάγκιτς (2004) και Οσκαρ Σμιτ (2013). Ο τελευταίος, μάλιστα, ήταν εκείνος που «κέρδισε» τον Γκάλη στις υποψηφιότητες του 2013, για να ακολουθήσουν οι Σαρούνας Μαρτσουλιούνις (2014), Λίντσεϊ Γκέιζ (2015) και Γιάο Μινγκ (2016). Δεν θα αργούσε, λοιπόν, να έλθει και η σειρά του.

«Ημουν στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ενας κύριος από την Ελβετία (σ.σ.: όπου εδρεύει η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) μου μετέφερε το καταπληκτικό νέο και ομολογώ ότι για αρκετή ώρα πετούσα στα ουράνια! Η ένταξη στο Hall of Fame αποτελεί την ύψιστη τιμή. Είναι ένα παιδικό όνειρο που εκπληρώθηκε. Κάθε αθλητής που αγωνίζεται και δίνει τη μάχη του στον αγωνιστικό χώρο θέλει μια μέρα να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλοπάτι. Δεν υπάρχει υψηλότερο από αυτό» μας είπε συγκινημένος ο Νίκος Γκάλης, αποδεχόμενος την πρόσκληση των «ΝΕΩΝ» να μοιραστεί με τους αναγνώστες το πώς ακριβώς αισθάνθηκε όταν ενημερώθηκε για την ένταξή του στο Hall of Fame.

«Η χαρά μου είναι ανεπανάληπτη. Και είναι τεράστια τιμή όχι μόνο για μένα, αλλά για το ελληνικό μπάσκετ και για την Ελλάδα. Θέλω, σε παρακαλώ, να το σημειώσεις στο άρθρο σου ότι για μένα η μεγαλύτερη χαρά είναι η μόνιμη θέση που έχω στις καρδιές του απλού κόσμου. Αυτή είναι η ύψιστη αναγνώριση και η επιβεβαίωση ότι τα χρόνια που αγωνίστηκα βοήθησα όσο μπορούσα από την πλευρά μου ώστε να χτίσουμε κάτι τόσο όμορφο και να χαρίσουμε τόσες χαρές στους Ελληνες» συμπλήρωσε ευγενικά και λίγο αργότερα τον αφήσαμε να γιορτάσει την κορυφαία ατομική διάκριση της θρυλικής καριέρας του με τη σύζυγο και τη λατρεμένη κόρη του. Η τελετή ένταξης στο Hall of Fame θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Σεπτεμβρίου 2017 και ο Γκάνγκστερ, που από το 2007 ανήκει και στο Hall of Fame της FIBA, θα ταξιδέψει στη Μασαχουσέτη για να πάρει τη θέση που του αξίζει στο κλειστό κλαμπ των Αθανάτων στην ιστορία του μπάσκετ.