Η απόσταση από τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό μέχρι το επιβλητικό κτίριο του ΚΚΕ είναι μικρή αλλά αρκετή για να καταλάβει και ο πιο ανυποψίαστος την τεράστια κινητοποίηση μελών και στελεχών του ιστορικού κόμματος με αφορμή τις εργασίες του 20ού Συνεδρίου που άρχισαν χθες.

Αφίσες, πανό και κνίτες σε μια σειρά «χρεώσεων» (διακίνηση κομματικού υλικού, περιφρούρηση) διαμόρφωναν κλίμα ευλάβειας. Ετσι κι αλλιώς, τα συνέδρια για το ΚΚΕ –κάθε τέσσερα χρόνια –αποτελούν σταθμούς για ευρεία αντεπίθεση στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο. Το καταλάβαινες από το φουαγέ του Περισσού, όπου υπήρχε ολόκληρη έκθεση βιβλίου αλλά και ντοκουμέντων από το τεράστιο αρχείο του κόμματος. Το καταλάβαινες από τις γενιές συνέδρων που περνούσαν μπροστά από τις προθήκες με τα ιστορικά αντικείμενα και έγγραφα. Ανάμεσά τους το προσφάτως πολυσυζητημένο πιστόλι και τα μαύρα γάντια του Νίκου Μπελογιάννη από την εποχή που ήταν Επίτροπος. Εδώ έβλεπες ακόμη και μουσικά όργανα φτιαγμένα από κρατούμενους ή εξόριστους κομμουνιστές από τα θυελλώδη πέτρινα χρόνια.

Η ηρωική φρουρά, η περίφημη δρακογενιά όλο και λιγοστεύει βιολογικά, και χθες ωστόσο, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, ήταν παρούσα. Πλάι στη νεότερη που πια στελεχώνει σε όλες τις γραμμές την «αποστολή» του ΚΚΕ.

Εντός των τειχών του Περισσού όλα λειτουργούσαν ρολόι. Οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι. Τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΚΚΕ δεν ξεχώριζαν ανάμεσα στο κομματικό δυναμικό, που από πολύ πρωί είχε πιάσει πόστα για την έναρξη του Συνεδρίου. Η μουσική περιελάμβανε ιστορικά τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου. Λίγο πριν από τις 10 το πρωί η μεγάλη αίθουσα της ΚΕ του ΚΚΕ είχε γεμίσει από εκλεγμένους συνέδρους και παρατηρητές.

Οι προσκεκλημένοι. Αλλά και από τους προσκεκλημένους του κόμματος. Θεσμικά, ήταν εκεί ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Αν προσθέσεις και τον Σπύρο Λυκούδη, ήταν τα πρώτα στελέχη που προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά τα οποία πέρασαν τις πύλες του Περισσού για Συνέδριο από το 1989 και έπειτα. Το κάλεσμα ήταν θεσμικό –ο Λυκούδης ήταν εδώ ως αντιπρόεδρος της Βουλής. Οπως και ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ο Νικήτας Κακλαμάνης (με κομψή γραβάτα και εναγκαλισμούς με την πάντα κραταιά Αλέκα Παπαρήγα). Ηταν εδώ όμως και ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος του Πειραιά Γιάννης Μόραλης. Αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά Πέτρος Κόκκαλης –με όλες τις συνδηλώσεις και το φορτίο που φέρει το όνομά του, αφού την εαμική περίοδο ο παππούς του υπήρξε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Παιδείας στην Κυβέρνηση του Βουνού. Εδώ ήταν και ο Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Αλλά και ο Σήφης Ζαχαριάδης, γιος του Νίκου, του ιστορικού γραμματέα του ΚΚΕ.

Ξύπνησαν μνήμες. Λίγο μετά τις 10 το πρωί ένα ολιγόλεπτο βίντεο διέτρεχε ιστορικές στιγμές του ΚΚΕ και του κινήματος. Και έδινε βάση στην Οκτωβριανή Επανάσταση (100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος) αλλά και στον Νίκο Μπελογιάννη. Μην ξεχνάμε πως η χθεσινή έναρξη του Συνεδρίου συνέπιπτε με τα ακριβώς 65 χρόνια από την εκτέλεση του ιστορικού στελέχους, το 1952. Λίγο μετά, μέσα από το σώμα των συνέδρων και των προσκεκλημένων ένα αναπάντεχο μουσικό δρώμενο λάμβανε χώρα. Μπάντα και χορωδία της ΚΝΕ και του κόμματος άρχισε να παίζει τον «Οδηγητή» σε μουσική Χρήστου Λεοντή (ο συνθέτης ήταν παρών χθες στις εργασίες) και σε στίχους Κώστα Βάρναλη. Συγκίνηση και ενθουσιασμός.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μπροστά από μπόλικες ανθοδέσμες ανέβηκε σε λίγο στο βήμα και κάλεσε σε συγκρότηση το σώμα και το προεδρείο. Ενα προεδρείο με ανακατεμένες τις γενιές στελεχών του ΚΚΕ. Ανάμεσά τους ο δημοφιλής δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Ο Κουτσούμπας έκανε ειδική αναφορά στα εργατικά και κομμουνιστικά κόμματα που έστειλαν χαιρετισμό στο ΚΚΕ για το Συνέδριό του. Αυτά ξεπερνούσαν τα 90! Χαιρέτισε και τους δεκάδες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών που παραβρέθηκαν χθες στον Περισσό. Τα ονόματα πολλά. Οι συνθέτες Θωμάς Μπακαλάκος και Θάνος Μικρούτσικος αλλά και ο Χρήστος Λεοντής, ο Διονύσης Τσακνής και ο τέως συριζαίος Στάθης Δρογώσης. Ο Κώστας Καζάκος. Η Μπέτυ Βαλάση. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος της ελληνικής Ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και ιατρός Αριστείδης Καμάρας. Ο καθηγητής Ιστορίας Γιώργος Μαργαρίτης. Η τραγουδίστρια Γιώτα Βέη. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διάβασε την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενα κείμενο άνω των σαράντα σελίδων.

Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τις θέσεις, θετική ψήφο στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης έδωσε το 99,3% των κομματικών μελών.«Παραμένει ως βασικό ζητούμενο η ισχυροποίηση του κόμματος ώστε να γίνει ικανό, ως κόμμα της κοινωνικής ανατροπής, να φέρει εις πέρας τον ιστορικό πρωτοπόρο ρόλο του, αξιοποιώντας και βαθαίνοντας με την ταξική πάλη τις αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος», είπε ο Κουτσούμπας και συμπλήρωσε προς το τέλος: «Με το 20ό Συνέδριό μας και τις τελικές αποφάσεις του μπορούμε να είμαστε πανέτοιμοι για να υποδεχτούμε το 2018 τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του τιμημένου ΚΚΕ. Θα οργώσουμε όλη την Ελλάδα, θα γίνουν εκατοντάδες πρωτοποριακές εκδηλώσεις, ιστορικές, πολιτικές, πολιτιστικές».

Οι κίνδυνοι. Εχει σημασία να τονιστεί πως εισήγηση του Κουτσούμπα υπήρξε πολεμική, εκτός της κυβέρνησης, και με τις άλλες δυνάμεις από την Αριστερά ή το Κέντρο (π.χ. ΛΑΕ ή Πλεύση), ενώ περιέγραψε τους κινδύνους για την εργατική τάξη ενός Grexit με αστικούς όρους. Επισήμανε πάλι τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου με τερέν το Αιγαίο και υπογράμμισε τους κινδύνους από μια πολεμική εμπλοκή με τους Τούρκους. Το Συνέδριο του ΚΚΕ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.