«Εισβολικά είδη» αποκτήσαμε στις Ελληνικές θάλασσες και κατ'επέκταση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η γνωστοποίηση της σχετικής είδησης, όπως ανέφερε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, έγινε από τον αρμόδιο υπουργό Β. Αποστόλου, ο οποίος ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει έμφαση μεταξύ άλλων «στον έλεγχο της αλιείας, στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας».

Ο υπουργός, κατά την παρουσίαση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου, επισήμανε κατά το πρακτορείο, ότι «θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη μελέτη των επιπτώσεων και των εισβολικών ειδών, όπως οι Λεσσεψιανοί μετανάστες» οι οποίοι εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Μεσόγειο, είναι άκρως προσαρμοστικοί και εκτοπίζουν τα αυτόχθονα είδη.

Κατά μία εκτίμηση, ο υπουργός πιστεύεται ότι αναφερόταν σε είδη-εισβολείς ή ξενικά είδη ψαριών και οργανισμών, τα οποία εισέρχονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην ανατολική Μεσόγειο. Τα είδη αυτά, που εξαπλώνονται και στις ελληνικές θάλασσες, μεταφέρονται πολλές φορές με πλοία που διασχίζουν τη διώρυγα. Στην περίπτωση των οργανισμών, προσκολλούνται στα ύφαλα των καραβιών ενώ τα ψάρια περνούν τη διώρυγα επειδή η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου έχει παρουσιάσει μικρή αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την εξάπλωσή τους.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός τόνισε ότι η αλιεία αποτελεί πλουτοπαραγωγικό παράγοντα για τις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, συνδετικό κοινωνικό κρίκο, και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου να επιτευχθή μία βιώσιμη αλιεία στην Μεσόγειο, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων».

«Πρέπει», υπογράμμισε, «να εξασφαλίσουμε ό,τι και οι επερχόμενες γενεές, θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και γι’ αυτό , να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την παράνομη και λαθραία αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα. Πρέπει να επενδύσουμε περαιτέρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από