Η πρωτεύουσα της Μάλτας, η Βαλέτα είναι παγκοσμίως γνωστή για την περίφημη παλιά πόλη της, χτισμένη από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου, με τα φρούρια και τα εντυπωσιακά αμυντικά τείχη της. Με την παρουσία του εκεί, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υψώνει τα δικά του τείχη διαμηνύοντας στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε, πολύ περισσότερο, να υποκύψει σε πιέσεις προκειμένου να προσφέρει τη συναίνεσή της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Το μήνυμα άλλωστε είχε φροντίσει να στείλει στους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς προτού ακόμη αναχωρήσει από την Αθήνα: «Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ξένου παράγοντα. Θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δέχεται τέτοιες πιέσεις». Η κατηγορηματική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη συναινέσει σε σκληρά μέτρα ύστερα από ενδεχόμενη απαίτηση των δανειστών, προσφέροντας επί της ουσίας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, απηχεί τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η ΝΔ και εκτός έδρας.

«Ο Μητσοτάκης βρίσκεται στη Μάλτα έχοντας στις αποσκευές του τη σταθερή και ξεκάθαρη θέση της ΝΔ «δεν ψηφίζουμε και δεν υπογράφουμε μέτρα και αντίμετρα» και σε αυτή θα επιμείνει» τόνιζαν με έμφαση υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλοντας να καταδείξουν ότι η στρατηγική που έχει χαράξει το κόμμα δεν πρόκειται να μεταβληθεί.

ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ. Κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που διοργάνωσε το ΕΛΚ, αλλά και στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε με ομολόγους τους ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε και έναν νέο κύκλο σκληρής πολεμικής κατά του λαϊκισμού. Μάλιστα κάλεσε κάθε ηγέτη με κεντροδεξιό στίγμα να πρωταγωνιστήσει σε μια γενικευμένη μάχη για ανάλογα φαινόμενα, που καταγράφονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Ο λαϊκισμός δεν θα νικηθεί στα συνέδρια αλλά μέσα στις δικές μας αυλές!» ήταν το δικό του μήνυμα.

Πλέον η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή αποτελεί την πυξίδα της ΝΔ, καθώς στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι η φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού είναι καθημερινή και μη αναστρέψιμη. «Η κυβέρνηση απέρχεται» λένε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη «των σοβαρών λαθών των κυβερνώντων και στις ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούν στην οικονομία». Είναι προφανές ότι με αυτά τα όπλα θα υποδεχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Εν αναμονή μιας συμφωνίας, άλλωστε, η ΝΔ επιχειρεί να αναδείξει τις εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση και να επενδύσει στις υπουργικές ανακολουθίες. Μετά τη χθεσινή δήλωση Σκουρλέτη για τα «βαποράκια συμφερόντων» στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, ακολούθησε ομοβροντία γαλάζιων ανακοινώσεων και δηλώσεων με βασικό άξονα το ότι «οι υπουργοί δίνουν ρεσιτάλ αποτυχίας, κυνισμού και θράσους» την ώρα που η ελληνική κοινωνία και η οικονομία δοκιμάζονται από την πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επιτελικά στελέχη της ΝΔ σημείωναν πως τόσο η βροχή Εξεταστικών στη Βουλή όσο και οι κυβερνητικές επιθέσεις κατά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για τα επώδυνα μέτρα. «Επιχειρούν σταθερά να αλλάξουν την ατζέντα. Οι πολίτες όμως εξακολουθούν να βιώνουν μια οδυνηρή πραγματικότητα και αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.