Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, που κατατέθηκε την Τρίτη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, με στόχο τη βελτίωση διατάξεων που θα το κάνουν πιο λειτουργικό, ζητά η Ελληνική Ενωση Τραπεζών με επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ζητούν τη θωράκιση του πλαισίου έναντι των στρατηγικά κακοπληρωτών, ενώ παράλληλα ζητούν και την αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης με σκοπό τον περιορισμό όσων θα εντάσσονται.

Συγκεκριμένα ζητούν τα χρέη που θα μπορούν να ρυθμιστούν να αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια και όχι και τα προσωπικά δάνεια των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων. Θέτουν θέμα αύξησης του κατώτατου ορίου της οφειλής για ένταξη στον μηχανισμό του εξωδικαστικού τα 50.000 ευρώ από 20.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο η ηγεσία του υπουργείου είχε ως πάγιο αίτημά της και στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το οποίο πέτυχε να διατηρηθεί.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η έναρξη της ισχύος του νόμου θα πρέπει να γίνει όταν ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ακολουθούνται οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου των υπό ένταξη στις ρυθμίσεις οφειλετών. Ακόμα, οι τραπεζίτες ζητούν να θεσμοθετηθεί μαζί με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η κάλυψη των τραπεζικών στελεχών αλλά και των κρατικών υπαλλήλων έναντι ποινικής και αστικής ευθύνης που μπορεί να προκύψει από τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Τέλος, προτείνουν να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, ώστε οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης που επιτυγχάνονται μέσω εξωδικαστικής διευθέτησης να υποβάλλονται στα δικαστήρια μόνο για επικύρωση. Το αιτιολογικό του αιτήματος αυτού είναι ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα παρέχεται καμία δυνατότητα για δικαστική εξέταση διαφορών και ενστάσεων.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο σειρά επαφών με εκπροσώπους της κυβέρνησης, πραγματοποιώντας συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και τον Πρωθυπουργό, στους οποίους είχε καταθέσει τις προτάσεις της σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.