Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε μεν καθαρά στις πρόωρες εκλογές που έγιναν στη Βουλγαρία, στη χώρα όμως δύσκολα θα σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση.

Το φιλο-ευρωπαϊκό GERB έλαβε το 32,5% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους φιλόδοξους σοσιαλιστές, που υποσχέθηκαν ενίσχυση των δεσμών με τη Ρωσία με 26,8%.

Στην τρίτη θέση η εθνικιστική συμμαχία Ενωμένοι Πατριώτες με 9,2% και ακολουθούν το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) της μουσουλμανικής, κυρίως τουρκικής, μειονότητας με 8,9% των ψήφων, και το λαϊκιστικό Volya με 4,1%.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση» δήλωσε ο 57χρονος Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους.

Το δίλημμα: Ευρωπαϊκή Ενωση ή Ρωσία

Οι εκλογές ως δοκιμασία της αφοσίωσης της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2007, και στη Ρωσία, με την οποία διατηρεί ιστορικούς πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Οι Σοσιαλιστές, που είχαν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία ακόμα και εάν αυτό τάραζε τους ευρωπαίους εταίρους τους, διπλασίασαν το μερίδιό τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, το 2014, αλλά απέτυχαν να φτάσουν το έντονα φιλοευρωπαϊκό GERB.

Εάν ο Μπορίσοφ, 57χρονών, επιτύχει να σχηματίσει νέο συνασπισμό, αναμένεται να διατηρήσει την αυστηρή οικονομική πολιτική του, που υποστηρίζει τη σύνδεση του λεβ στο ευρώ.

Οι πολιτικοί αναλυτές παραμένουν δύσπιστοι για το κατά πόσον αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης που θα καταφέρει να ξεριζώσει τη διάχυτη διαφθορά στην φτωχότερη χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα αποτελέσματα θα οδηγήσουν στον σχηματισμό σταθερής πλειοψηφίας που μπορεί να ακολουθήσει δυναμικές πολιτικές», είπε ο Ογκνιάν Μίντσεφ, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Περιφερειακών και Διεθνών Σπουδών στη Σόφια.