Τη δημιουργία κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη υποστηρίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, ενόψει της επετειακής Συνόδου Κορυφής το Σαββατοκύριακο στην ιταλική πρωτεύουσα.

Σε τοποθετήσεις του τις παραμονές της Συνόδου, ο αυστριακός καγκελάριος τονίζει πως μόνο μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να είναι μία αλληλέγγυα Ευρώπη, προσθέτοντας πως αυτή η υποστήριξη σε μία κοινωνική Ευρώπη θα προστεθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης, στην οποία θα υπογραμμίζονται σαφώς οι επιτυχίες της ΕΕ στην οικονομία και στον πολιτισμό, όπως επίσης οι κοινές αξίες, ενώ επιπλέον θα καταγράφεται ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία περαιτέρω εξέλιξης, που θα καθιστά δυνατή την ταχύτερη προώθηση σε συγκεκριμένες πολιτικές.

Ο Κρίστιαν Κερν παραπέμπει και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου, όπως αναφέρει, θα συζητηθούν οι κοινωνικοί πυλώνες της ΕΕ - προσέγγιση που φέρει τη σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται μια ισχυρή Ευρώπη, με την οποία συνδέονται τα φαινόμενα της ευημερίας και τα θεμέλια των αξιών, ωστόσο προκύπτει το ερώτημα για ποια ισχυρή Ευρώπη γίνεται λόγος, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν πολλές συζητήσεις για απορρύθμιση, για ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα της εσωτερικής αγοράς.

«Να δημιουργήσουμε κοινωνικό πυλώνα»

«Ξεχάσαμε όμως ότι η Ευρώπη δεν αποτελείται από ισολογισμούς, αλλά από ανθρώπους. Αυτό πρέπει να το αναπληρώσουμε. Πρέπει να δημιουργήσουμε κοινωνικό πυλώνα στην Ευρώπη, με τον οποίο θα προχωρήσουμε όλοι μαζί προς τα επάνω, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας. Αυτό δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Αλλά τα βήματα πρέπει να γίνουν τώρα», αναφέρει ο καγκελάριος της Αυστρίας.

Αναφερόμενος στη σημερινή επικρατούσα κατάσταση, ο Κρίστιαν Κερν τονίζει πως υπάρχουν δύο μεγάλα βασικά ευρωπαϊκά προβλήματα: Το πρώτο είναι η Οικονομική και Νομισματική Ενωση, με την οποία, όπως σημειώνει, καθιερώθηκε μεν το κοινό νόμισμα, αλλά δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός πως «το αργότερο μετά την τελευταία διεύρυνση, θα έπρεπε να είχε γίνει η προσαρμογή των μηχανισμών αποφάσεων. Με την ελάττωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, το ισχύον σύνταγμα οδηγεί πολύ συχνά σε στασιμότητα».

Η επικείμενη ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη, πραγματοποιείται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 1957, που θεωρούνται θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από