Οι σημερινές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες θα κρίνουν πολλά. Αν στο τέλος της ημέρας ελληνική κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο στα μεγάλα ανοιχτά θέματα, εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικά, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα να κλείσουν σε τεχνικό επίπεδο τη συμφωνία ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική επικύρωσή της ενδεχομένως στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Εάν η κυβέρνηση δεν συμβιβαστεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι χωρίς προοπτική συμφωνίας δεν πρόκειται να επανέλθει για διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Προς το παρόν η μόνη «ελαστικότητα» που φέρεται ότι δεν έχει βάλει επισήμως στο τραπέζι είναι η απαίτηση παροχής δεσμεύσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση όπως ζήτησε προχθές ο Β. Σόιμπλε.

Χθες πάντως η εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στους θεσμούς και συγκεκριμένα στο ΔΝΤ όπου υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, όπως είπε, προκειμένου να δώσουν διευκρινιστικές πληροφορίες. Πρόκειται για «μεμονωμένη θέση» και μάλιστα ενός εκ των θεσμών, ανέφερε. Οι πληροφορίες από τις μέχρι τώρα συζητήσεις στις Βρυξέλλες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Οι εμπλεκόμενες πλευρές φέρεται ότι έχουν συνυπογράψει ένα σύμφωνο εμπιστευτικότητας ώστε τυχόν διαρροές να μη δυναμιτίσουν τις συζητήσεις.

ΣΥΓΚΛΙΣΗ. Σύμφωνα με μία πηγή χθες, στο θέμα των συντάξεων έγιναν κάποια βήματα σύγκλισης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Αθήνα απαιτώντας μια κι έξω περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2020. Η κυβέρνηση αρχικά επεδίωξε οι περικοπές να εφαρμοστούν σε ορίζοντα πενταετίας προκειμένου να απορροφηθούν (στο μέτρο του δυνατού) τόσο οι πολιτικές όσο και οι κοινωνικές αντιδράσεις. Το αίτημά της αυτό προσέκρουσε στον τοίχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα στην Αθήνα ανέφεραν ότι υπήρξε σύγκλιση και στα εργασιακά χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Το πακέτο των εργασιακών είναι ενδεχομένως το πιο δύσκολα πολιτικά διαχειρίσιμο από μία αριστερή κυβέρνηση.

Το Ταμείο όλο το προηγούμενο διάστημα επέμενε σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή ανακοίνωση από την πλευρά των εργοδοτών απορρίπτοντας τις ελληνικές προτάσεις για μια διοικητική διαδικασία εγκρίσεων. Ζητούσε παράλληλα επαναφορά του λοκάουτ, του δικαιώματος των εργοδοτών να προχωρούν σε ανταπεργία, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με ουσιαστικά εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών ενώ δεν έμπαινε καν στη συζήτηση επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ζητούσε η κυβέρνηση.

«ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ». Μεγάλα προβλήματα συγκεντρώνονται και γύρω από τα ενεργειακά όπου η πώληση μονάδων της ΔΕΗ φέρεται να αποτελεί κυρίως ευρωπαϊκό αίτημα και δευτερευόντως ζήτημα αιχμής από το ΔΝΤ. Χθες στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να διαπραγματευτεί για τα ενεργειακά. Στα φορολογικά η μείωση του αφορολογήτου στην περιοχή των 5.900 ευρώ θεωρείται κλεισμένη υπόθεση εδώ και εβδομάδες. Το μοναδικό ανοιχτό παζάρι εντοπίζεται στα αντίμετρα.

Οι σημερινές συζητήσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις από ελληνικές πηγές, αναμένεται να τραβήξουν ώς τη νύχτα. Τα εισιτήρια επιστροφής του ελληνικού κουαρτέτου (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Εφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Σταθάκης) έχουν εκδοθεί για αύριο Παρασκευή. Αν στις αποσκευές τους μεταφέρουν ένα πρόπλασμα συμφωνίας (όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες αποτελεί κύρια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης) ή μια επικίνδυνη παράταση της αβεβαιότητας θα φανεί.

Τα κλειδιά των εξελίξεων φέρεται να κρατά το ΔΝΤ και έως χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί αν στις σημερινές συζητήσεις θα μετάσχει ο Πολ Τόμσεν ή η συζήτηση θα συνεχιστεί με την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζήτημα δεν είναι ο εκπρόσωπος αλλά η γραμμή του Ταμείου.