Αύριο ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του. Επειδή υπάρχουν όμως πολλοί αλεξιπτωτιστές, δείτε τη λίστα με τις πιο εγγυημένες επιλογές. Θα είναι όλα ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι, απλώς θα πρέπει να κάνετε κράτηση.

Χαμηλά στην άνοδο της Συγγρού βρίσκεται ο Κόλλιας (Λεωφόρος Συγγρού 303, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-9408.620). Το εστιατόριο σερβίρει τουλάχιστον 40 διαφορετικούς, μοντέρνους και κλασικούς μεζέδες, αποκλειστικά φρέσκο ψάρι.

«Κάνουμε μπακαλιάρο χωρίς κόκαλο, τον τεμαχίζουμε, τον ξαλμυρίζουμε για 24ώρες αλλάζοντας το νερό κάθε τόσο. Ακολούθως, φτιάχνουμε έναν χυλό με αλεύρι, μπίρα και μπέικιν πάουντερ με μέτρια ρευστότητα, βυθίζουμε τα κομμάτια στον χυλό και μετά σε καθαρό και καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε» μου λέει ο Τάσος Κόλλιας. Φυσικά τον συνοδεύει με την κλασική σκορδαλιά με πατάτα, σκόρδο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στις αναλογίες που δίνουν την τέλεια ισορροπία. Τιμή 9 ευρώ.

Στην ίδια γεωγραφική περίμετρο η Ψιψίνα (ο κυρ Αρίστος) στο Παλαιό Φάληρο (Συνταγµατάρχου Ζησιµοπούλου 96, τηλ. 210-9819.072) θα σερβίρει μπακαλιάρο στο παραδοσιακό μοτίβο και σκορδαλιά σε δύο παραλλαγές: κλασική ή με αλεσμένο καρύδι. Επειδή η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη ειδικά τη συγκεκριμένη ημέρα, η Ψιψίνα χρησιμοποιεί για να σερβίρει και τα τραπέζια από το διπλανό κεμπαπτζίδικο. Τιμή 10,80 ευρώ.

Κοντά στην Ομόνοια βρίσκεται η ψαροταβέρνα Τράτα (Θεμιστοκλέους 8, τηλ. 210-3838.531). Μια κλασική αξία που αναβαθμίζει γευστικά και ποιοτικά ολόκληρη περιοχή. Σερβίρει σχεδόν όλο τον χρόνο έναν από τους καλύτερους τηγανητούς μπακαλιάρους. Αν θυμάμαι σωστά δεν είναι φιλέτο, έχει κόκαλο. Η σκορδαλιά του εδώ έχει την ιδιαιτερότητα να μην έχει την παραδοσιακή υφή, αλλά να είναι βελούδινη και ίσως η καλύτερη ελαφρώς «πειραγμένη» που έχω γευτεί ποτέ. Τιμή 8,5 ευρώ.

Για όσους μένουν βόρεια, Το Αγάνι (Λεωφ. Κηφισίας 22, Παράδεισος Αμαρουσίου, είσοδος από Αιγιαλείας 30, τηλ. 210-2777.065) θα σερβίρει ξαλμυρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου σε κουρκούτι μπίρας και σκορδαλιά πατάτας με ψαρόζουμο! Μια μοντέρνα ψαροταβέρνα με συγκλονιστικές αλοιφές και αποκλειστικά φρέσκο ψάρι που μαγειρεύει ο σεφ Στάθης Κουτέρης. Τιμή 14 ευρώ.

Επική σκορδαλιά που δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω διαθέτει η ψαροταβέρνα Ψαροκόκαλο (Βίκτωρος Ουγκώ 12, Κερατσίνι τηλ. 210-4323.010). Ο μπακαλιάρος είναι τραγανός απέξω και ζουμερός μέσα και τόσο ελαφρύς σαν να έχει τηγανιστεί σε αέρα! Το εστιατόριο προμηθεύεται ψάρι μόνο από τράτες που εμπιστεύεται εδώ και χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά που θα το επισκεφτώ, θα συναντήσω και κάποιον διάσημο. Την τελευταία φορά πέτυχα τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και συχνά πυκνά βλέπω τον καλοφαγά σεφ Βασίλη Καλλίδη. Τιμή 7 ευρώ.