Την πίστη τους στο ευρωπαϊκό όραμα σκοπεύουν να επαναβεβαιώσουν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 60ή επέτειο από την ιδρυτική διακήρυξη της Ένωσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρονται στην ΕΕ ως «το κοινό μας όραμα» και κάνουν μόνο μικρή αναφορά στην Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα δρα «ενωμένη όπου είναι εφικτό, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου είναι απαραίτητο, όπως έχουμε πράξει στο παρελθόν».

Η ιδέα της Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» έχει συναντήσει τις έντονες αντιδράσεις πολλών κρατών - μελών, αν και την στηρίζουν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό αποκλεισμού.

Η Διακήρυξη μετρά 836 λέξεις σε δύο σελίδες. Σε αυτήν επισημαίνονται οι «πρωτόγνωρες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ΕΕ και γίνεται αναφορά σε «περιφερειακές συγκρούσεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, προστατευτισμός και κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες».

Αναφερόμενα στο κοινό όραμα για την επόμενη δεκαετία, τα 27 κράτη - μέλη σημειώνουν ότι επιθυμούν μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα είναι «ασφαλής, ευημερούσα και βιώσιμη, με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση, καθώς και με τη βούληση και την ικανότητα να παίξει καθοριστικό ρόλο στο παγκόσμιο περιβάλλον».

Η Διακήρυξη αναφέρεται στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, στη διασφάλιση της ελεύθερης μετακίνησης, την ενίσχυση του κοινού νομίσματος και την ενδυνάμωση της κοινής άμυνας.

Οι «27» σημειώνουν ότι κρατά την πόρτα ανοιχτή για τις χώρες «που επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα» και -παρά το Brexit που βρίσκεται προ των πυλών- τονίζουν: «η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη και αδιάσπαστη» και προσθέτουν ότι πρόκειται για μία Ένωση «που παραμένει ανοιχτή σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται πλήρως τις αξίες μας».

Η Διακήρυξη καταλήγει: «Έχουμε ενωθεί για το καλύτερο. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Διακήρυξη θα αναφέρεται στους κινδύνους της εξόδου από την ΕΕ. «Μόνοι μας θα παραγκωνιστούμε από τις παγκόσμιες δυναμικές. Το να είμαστε ενωμένοι είναι η καλύτερη ευκαιρία μας για να τις επηρεάσουμε και να υπερασπιστούμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες μας» τονίζεται στη Διακήρυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από