Εν μέσω καχυποψίας και επίθεσης μέσω Twitter από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, συναντάται στο Πεκίνο με κινέζους αξιωματούχος.

Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες αναμένεται να είναι η στάση απέναντι στη Βόρειο Κορέα, μετά τις δηλώσεις ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι μια επιλογή που «βρίσκεται στο τραπέζι» και τις κατηγορίες Τραμπ ότι η Κίνα «δεν κάνει αρκετά» για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ο Ρεξ Τίλερσον συναντάται με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

Η κινεζική κυβέρνηση είναι πιθανό να εκφράσει την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον απαιτεί από το Πεκίνο να χαλιναγωγήσει τη Βόρειο Κορέα.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Τίλερσον στη χώρα αυτή αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα.

Το Πεκίνο αναμένεται να καλέσει την Ουάσινγκτον οι δύο χώρες να μοιραστούν την ευθύνη για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και να εκφράσει τη σθεναρή αντίθεσή της στην ανάπτυξη ενός προηγμένου αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Νότιο Κορέα.

Μιλώντας από τη Νότιο Κορέα -δεύτερο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του- ο Τίλερσον διατύπωσε την πιο σκληρή προειδοποίηση που έχει απευθύνει ως τώρα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρειο Κορέα, δηλώνοντας ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι «μια επιλογή» που βρίσκεται «πάνω στο τραπέζι» στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ ενεργήσει κατά τρόπο που εκληφθεί ως απειλή για τη Σεούλ ή τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στο Πεκίνο, ο Ρεξ Τίλερσον ενδέχεται να εγείρει θέμα επιβολής «δευτερευουσών κυρώσεων» σε βάρος κινεζικών τραπεζών και κινεζικών εταιρειών που συναλλάσσονται με τη Βόρειο Κορέα παρά τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η συνάντηση γίνεται λίγο μετά από tweet του Τραμπ, με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος έστρεφε και πάλι τα πυρά του κατά της Κίνας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι η Βόρειος Κορέα «συμπεριφέρεται πολύ άσχημα» και κατηγόρησε την Κίνα –γείτονα και μοναδικό ισχυρό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ– ότι δεν πράττει αρκετά για να επιλυθεί η κρίση που έχουν προκαλέσει τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Τίλερσον αναμένεται, επίσης, να προσπαθήσει να οριστικοποιήσει την επίσκεψη που η Ουάσινγκτον επιθυμεί να κάνει ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα για την πρώτη του διμερή συνάντηση με τον Τραμπ και θα μπορούσε να επιλέξει να υποβαθμίσει τις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη — προς το παρόν, τουλάχιστον.

Πρώην στέλεχος της πετρελαϊκής βιομηχανίας χωρίς καμιά προηγούμενη διπλωματία εμπειρία, ο Τίλερσον θα συναντηθεί με κορυφαία στελέχη της κινεζικής διπλωματίας σήμερα και με τον Σι αύριο Κυριακή.