Φορητός υπολογιστής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εκλάπη από το αυτοκίνητο πράκτορα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Το δίκτυο ABC μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών, ότι το λάπτοπ περιείχε σχέδια των ορόφων του ουρανοξύστη Τραμπ, καθώς και στοιχεία σχετικά με την ποινική έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Χίλαρι Κλίντον καθώς και άλλες πληροφορίες των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το CBS News, στα αρχεία του φορητού υπολογιστή υπήρχαν και «σημαντικά έγγραφα» για τον πάπα Φραγκίσκο.

Οι μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν το περιστατικό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ανάλογοι φορητοί υπολογιστές της υπηρεσίας διαθέτουν πολλαπλά επίπεδα ασφαλείας, πλήρη κρυπτογράφηση και δεν επιτρέπεται να περιέχουν διαβαθμισμένες πληροφορίες.

«Τρέχουν σαν τρελοί»

Η υπηρεσία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως δεν θα προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα.Οι Αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες παρακολούθησης προκειμένου να αναγνωρίσουν τον δράστη της κλοπής.

Η εφημερίδα New York Daily News, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ανέφερε ότι ο φορητός υπολογιστής εκλάπη το πρωί της Πέμπτης από το όχημα του πράκτορα στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ορισμένα αντικείμενα που πήραν οι δράστες μέσα από το όχημα, όπως κέρματα και μαύρος χαρτοφύλακας με το σήμα της Μυστικής Υπηρεσίας, βρέθηκαν λίγο αργότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο πράκτορας ανέφερε στους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την έρευνα ότι μολονότι στον υπολογιστή δεν υπάρχει κάτι που να αφορά τον Λευκό Οίκο ή ξένους ηγέτες, οι πληροφορίες που περιέχονται μπορεί να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια. «Υπάρχουν μερικά πολύ ευαίσθητα δεδομένα εκεί. Τρέχουν σαν τρελοί» είπε αστυνομική πηγή στη New York Daily News.