Ξεκάθαρο μήνυμα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας έστειλε από το συνέδριο του SNP η επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζεον:

«Η Σκωτία θα αποφασίσει για τη Σκωτία» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το τοπικό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για δημοψήφισμα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποστηρίζει ότι οι κάλπες στη Σκωτία θα πρέπει να στηθούν εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με το σκεπτικό ότι οι Σκωτσέζοι θα έχουν στη διάθεσή τους όλη την εικόνα για να κρίνουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι η κάλπη δεν πρόκειται να στηθεί νωρίτερα από το 2021.

Η πρόεδρος της κυβέρνησης της Σκωτίας δεν συμφωνεί με το χρονοδιάγραμμα: θα ήθελε το δημοψήφισμα να γίνει κάπου μεταξύ 2018 και 2019.

Το κόμμα SNP της Στέρτζεον δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή, αλλά μπορεί να βρει τις απαραίτητες ψήφους. Επί συνόλου 129 εδρών, το SNP έχει 63 έδρες και η Στέρτζεον ελπίζει στις 6 έδρες των Πρασίνων.

Πάντως, στην ομιλία της στο συνέδριο, η Στέρτζεον απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφήνοντας «παράθυρο» για κάποιου είδους συνεννόηση με το Λονδίνο.

Επιθυμεί όμως να πάρει το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο, ώστε τα διαπραγματευτικά της όπλα να είναι ισχυρότερα.

Εφόσον το Σκωτικό Κοινοβούλιο ψηφίσει το νόμο, τότε η συζήτηση μεταφέρεται στο Λονδίνο. Η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων πρέπει να δώσουν και πάλι (όπως έγινε το 2014) το «πράσινο φως» για το δημοψήφισμα.

Μόλις το Λονδίνο και το Εδιμβούργο συμφωνήσουν νομοθετικά, θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για να συμφωνηθεί το ερώτημα και άλλοι 6 μήνες για την προεκλογική εκστρατεία…

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ποντάρει σε κάποιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι πολίτες της Σκωτίας, θα ήθελαν να γνωρίζουν τι ακριβώς θα συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά-Brexit εποχή, προτού στηθεί η κάλπη.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει (προειδοποιήσει) ότι εφόσον η Σκωτία ψηφίσει ανεξαρτησία, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή τη διαδικασία εισόδου στην ΕΕ. Το ίδιο υπενθυμίζουν οι Βρυξέλλες και στους Καταλανούς.

Απόστολος Ρουμπάνης