Η επιστροφή της Μαρία Σαράποβα στα γήπεδα του τένις έχει διχάσει αθλητές και αθλήτριες. Η Ρωσίδα έχει πάρει κάρτα ελεύθερης συμμετοχής σε τρία τουρνουά (Στουτγάρδη, Μαδρίτη και Ρώμη), αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση στον χώρο του τένις. Η Σαράποβα θα επιστρέψει στα γήπεδα στο τέλος Απριλίου, μετά τη λήξη της τιμωρίας που της έχει επιβληθεί για χρήση απαγορευμένης ουσίας.

Ο Αντι Μάρεϊ υποστήριξε πως οι αθλητές που επιστρέφουν από τιμωρία θα πρέπει να δίνουν προκριματικούς αγώνες για να συμμετέχουν στο κυρίως ταμπλό: «Οι διοργανωτές κάνουν αυτό που είναι σωστό για το τουρνουά. Ομως, αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να δουλεύουν σκληρά για να επιστρέψουν στις υψηλές θέσεις» είπε ο Σκωτσέζος.

Η Καρολίν Βοζνιάκι αναφέρθηκε σε προνομιακή μεταχείριση της Σαράποβα από τους διοργανωτές των τουρνουά: «Ολοι έχουν δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία. Αλλα θα πρέπει να αρχίζουν από χαμηλά. Η Σαράποβα δεν προέρχεται από τραυματισμό, αλλά έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες. Αυτό είναι έλλειψη σεβασμού προς τους υπολοίπους» σημείωσε η Βοσνιάκι.

Ανάλογη ήταν και η θέση της Αντζέλικα Κέρμπερ, η οποία μάλιστα καταφέρθηκε και εναντίον των συμπατριωτών της διοργανωτών του τουρνουά στη Στουτγάρδη: «Οταν αρχίσει το τουρνουά θα είναι ακόμα τιμωρημένη. Επειτα από δύο ημέρες θα μπορεί να αγωνιστεί. Κι όμως, η κάρτα ελεύθερης συμμετοχής θα μπορούσε να δοθεί σε κάποια άλλη αθλήτρια από τη Γερμανία» είπε ο Κέρμπερ. Το τουρνουά αρχίσει στις 24/4, ενώ η τιμωρία της Ρωσίδας λήγει έπειτα από δύο ημέρες. Ο Γάλλος Τζο – Γουίλφριντ Τσονγκά είναι επίσης αντίθετος στην κάρτα ελεύθερης συμμετοχής και το εξήγησε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Είναι σαν να δίνεις καραμέλα σε ένα παιδί που έχει άσχημη συμπεριφορά».

Ωστόσο, η Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ μίλησε με καλά λόγια για τη Σαράποβα: «Η επιστροφή της είναι κάτι θετικό για το τένις. Ηταν Νο 1 στον κόσμο, έχει κατακτήσει τόσους τίτλους. Θα μπορούσε να επιστρέψει στις πρώτες θέσεις και χωρίς την ελεύθερη συμμετοχή».

Στήριξη προσέφερε και ο Μπόρις Μπέκερ: «Αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι άλλες αθλήτριες, ελπίζω όμως να είναι καλή η ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια».

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια Αρχή των τουρνουά (WTA), η Σαράποβα έχει δικαίωμα να πάρει όσες κάρτες ελεύθερης συμμετοχής θέλει από την ημέρα που λήγει η τιμωρία της. Πάντως, οι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός δεν φαίνονται προς το παρόν διατεθειμένοι να της δώσουν την κάρτα. Η 29χρονη Ρωσίδα έκανε ήδη μια προσπάθεια, καθώς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας Μπερνάρ Τζιουντισελί και τον διευθυντή της διοργάνωσης Γκι Φορζέ.