Ο συναγερμός που έχει σημάνει στην Αθήνα από τη διπλή «ταχυδρομική» τρομοεπίθεση σε Βερολίνο και Παρίσι δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο της Εληνικής Αστυνομίας, αλλά επεκτείνεται και στο πολιτικό πεδίο. Το γραφείο του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η ευρωπαϊκή έδρα του ΔΝΤ στο Παρίσι είναι οι στόχοι που προκαλούν έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις για την κυβέρνηση και τη χώρα –η οποία, σε κάθε περίπτωση, δέχεται ένα απρόβλεπτο πλήγμα.

Σε διαχειριστικό επίπεδο, η εξαγωγή της δράσης της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνοδεύεται από ερωτήματα για το επίπεδο των μέτρων ασφάλειας και τις διαδικασίες έλεγχου ταχυδρομικών αποστολών και μεταφοράς δεμάτων στην Ελλάδα. Πολιτικά, ωστόσο, είναι προφανές ότι η ανησυχία συνδέεται κυρίως με το κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί για την Ελλάδα σε μια περίοδο έντονων αναταράξεων στον ευρωπαϊκό χώρο και μεσούντων των διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς με κείμενό της ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του παγιδευμένου φακέλου στον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ καρμπόν ήταν και ο τρομοφάκελος που απεστάλη στα γραφεία του ΔΝΤ στη γαλλική πρωτεύουσα. Από τα υπολείμματα του φακέλου που εξερράγη στα χέρια υπαλλήλου διαπιστώθηκε ότι ως αποστολέας φερόταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας και αναγραφόταν η διεύθυνση πολιτικού του γραφείου το οποίο διατηρούσε στο παρελθόν. Τα κοινά χαρακτηριστικά στους δύο παγιδευμένους φακέλους, με έλληνες πολιτικούς στον ρόλο του δήθεν αποστολέα, «φωτογραφίζουν» την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και στη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΔΝΤ.

Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ουδείς γνωρίζει πόσοι τέτοιοι παγιδευμένοι φάκελοι έχουν αποσταλεί και σε ποιους στόχους. Η οργάνωση άλλωστε στο κείμενο ανάληψης ευθύνης δεν άνοιξε τα χαρτιά της, περιορίστηκε στην αποστολή του τρομοφακέλου στο γραφείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τη χαρακτηριστική επισήμανση-μήνυμα «συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά».

Το «ταξίδι» των εκρηκτικών

Η αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά φακέλου –ή φακέλων –στο εξωτερικό εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με το πώς πέρασε ανεμπόδιστα από την ακτινογραφία των ελέγχων του αεροδρομίου και τα συστήματα ανίχνευσης υλών, αναδεικνύοντας κενά ασφάλειας.

Ο παγιδευμένος φάκελος ταξίδεψε αεροπορικώς από την Αθήνα στο Βερολίνο –βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των επιβατών -, φθάνοντας μια ανάσα από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κατασκευαστής του τρομοδέματος κατάφερε να ακυρώσει τα συστήματα ανίχνευσης και να αποδείξει πόσο «χάρτινα» και τρωτά παραμένουν τα συστήματα ελέγχου. Εμπειρος στις κατασκευές, προσαρμόστηκε στις συνθήκες, εκμεταλλεύθηκε τα κενά και απέφυγε να βάλει στον μηχανισμό πυροκροτητή, ο οποίος ανιχνεύεται ευκολότερα από τα μηχανήματα. Το δεύτερο μυστικό στη συνταγή ήταν η πολύ μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης –μόλις 31 γραμμάρια -, χρησιμοποιώντας υλικό για την κατασκευή βεγγαλικών, το οποίο επίσης δύσκολα ανιχνεύεται.

Ο μηχανισμός που απεστάλη στον γερμανό υπουργό δεν ήταν τοποθετημένος σε δέμα, αλλά σε φάκελο, και ο μεταφορέας δεν χρειάστηκε να τον παραδώσει ο ίδιος στον υπάλληλο –το υποκατάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γνωστό –αλλά τον έριξε στο κιβώτιο. Από εκεί ο παγιδευμένος φάκελος μπήκε στον σάκο και ταξίδεψε κανονικά στο Βερολίνο.

Σημαντική πτυχή αποτελεί ότι υπήρχε προηγούμενο μαζικής αποστολής εκρηκτικών πακέτων από την ίδια οργάνωση. Σε ένα παρόμοιο εγχείρημα τον Νοέμβριο του 2010, είχε αποσταλεί μια δέσμη 14 τρομοπακέτων στο εξωτερικό και σε πρεσβείες στην Αθήνα και ανάμεσα στους ηχηρούς στόχους ήταν η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Οι εξελίξεις στο διεθνές μέτωπο της τρομοκρατίας με τη δράση ισλαμικών οργανώσεων οδήγησαν σε μία ακόμα πιο αυστηρή δέσμη μέτρων και ακόμα πιο λεπτομερείς ελέγχους στα αεροδρόμια, στην προσπάθεια να ενισχύσουν τη θωράκισή τους. Τα μέλη όμως της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς κατάφεραν και πάλι να αιφνιδιάσουν και να παρακάμψουν τις φαινομενικά άτρωτες υποδομές ασφάλειας.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έγιναν συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να επισημανθούν τα τρωτά σημεία, τα κενά ασφάλειας στους ελέγχους, που οδήγησαν στην απρόσκοπτη μεταφορά των εκρηκτικών φακέλων.

Η αποστολή παγιδευμένων έχει αιφνιδιάσει και τους αρμοδίους στην Ευρώπη. Ηδη έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και στην Ευρώπη, στην προσπάθεια επανεξέτασης – αναβάθμισης των συστημάτων ασφάλειας στα αεροδρόμια όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Η ανάληψη ευθύνης

Στο κειμένο ανάληψης ευθύνης για τον παγιδευμένο φακέλο στον Σόιμπλε, ο συντάκτης κάνει έναν απολογισμό των εννιά χρόνων δράσης της οργάνωσης, για τις περισσότερες από 300 επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει και τα πλήγματα από τις αστυνομικές επιχειρήσεις που οδήγησαν σε περισσότερες από 60 συλλήψεις μελών της.

Τα τελευταία χρόνια, κάθε κύκλος δράσης της οργάνωσης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο – σχέδιο επιθέσεων. Η αποστολή του τρομοδέματος στον Σόιμπλε εντάσσεται στο σχέδιο «Νέμεσις» και είναι η «Πράξις 2».

Η πρώτη πράξη του σχεδίου εκτυλίχθηκε με τη βομβιστική επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, με στόχο την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη.

Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές είναι ότι το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί απλά ένα προσχέδιο ανάληψης ευθύνης για συγκεκριμένη ενέργεια. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ακολουθήσει προκήρυξη, κάτι που κάνει τους αρμοδίους να εκφράζουν φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις. Και σύμφωνα με την εμπειρία, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιθέσεων, θα αποσταλεί μακροσκελής προκήρυξη εφ’ όλης της ύλης.

Η πορεία της οργάνωσης

Μια παρέα γκαζάκηδων προχώρησε αρχικά σε επιθέσεις με απλούς μηχανισμούς, τοποθετημένους σε κατσαρόλες, και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της νεοτρομοκρατίας στην Ελλάδα. Στην πορεία των ταραγμένων χρόνων της καθιερώθηκε ως ένα από τα διάδοχα σχήματα της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ.

Στο πέρασμα του χρόνου τα μέλη της έδειξαν μια εντυπωσιακή αντοχή στα συνεχή πλήγματα της Αστυνομίας και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή ικανότητα ανασύνθεσης με τη στρατολόγηση νέων μελών και την οργάνωση νέων πυρήνων κρούσης.

Παρά τις συνεχείς αστυνομικές επιχειρήσεις και συλλήψεις μελών της, η οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς δεν εξαρθρώθηκε και έπειτα από μικρά διαλείμματα πάντα επανερχόταν στην ενεργό δράση.

Από τις κατσαρόλες, η οργάνωση αναβαθμίστηκε ταχύτατα με ενέργειες όπως τα τρομοδέματα και έφθασε να σχεδιάζει την επιχείρηση «Γοργοπόταμος», την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού για την απόδραση των φυλακισμένων μελών της.