Τμήμα της φορολογικής δήλωσης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που ο δισεκατομμυριούχος είχε υποβάλει το 2005, δημοσιοποίησε το δίκτυο MSNBC.

Ο Ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας αρνείται να δημοσιοποιήσει τις δηλώσεις εισοδήματός του, επικαλούμενος τους φορολογικούς ελέγχους που υποστηρίζει ότι του γίνονται εδώ και χρόνια.

Το δίκτυο MSNBC δημοσιοποίησε τις δύο κύριες σελίδες της φορολογικής δήλωσης που έκανε το 2005 το ζεύγος Τραμπ, η οποία δείχνει ότι κατεβλήθη ομοσπονδιακός φόρος εισοδήματος περίπου 38 εκατομμυρίων δολαρίων (36,5 εκατ., σύμφωνα με έναν άλλον υπολογισμό), για εισόδημα λίγο μεγαλύτερο των 150 εκατομμυρίων. Το έγγραφο περιήλθε στην κατοχή του δημοσιογράφου και συγγραφέα βιβλίου για τον Τραμπ, Ντέιβιντ Κέι Τζόνστον, ο οποίος υποστηρίζει ότι το έλαβε στο σπίτι του.

Το ισχύον σε ομοσπονδιακό επίπεδο ποσοστό φορολόγησης του 25% επιτεύχθηκε μόνο επειδή ο Τραμπ αναγκάστηκε να πληρώσει και τον «εναλλακτικό ελάχιστο φόρο», έναν φόρο που δημιουργήθηκε ώστε να εμποδίζονται οι φορολογούμενοι να επωφελούνται από φορολογικά παράθυρα για να πληρώνουν λίγο ή να μην πληρώνουν καθόλου φόρο. Ο Τραμπ είχε αφαιρέσει εκείνη τη χρονιά ζημιές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαίων.

Η Χίλαρι και ο Μπιλ Κλίντον πλήρωσαν 30,8% σε ομοσπονδιακους φόρους το 2005. Οι Κλίντον έχουν δημοσιοποιήσει όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους από το 1977.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του, καταγγέλλοντας τη διαρροή ως παράνομη, αλλά επιβεβαίωσε τα ποσά. Σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος υποστήριξε πως ο Τραμπ, ως επικεφαλής του Trump Organization, είχε ευθύνη «να μην πληρώνει περισσότερους φόρους απ' ό,τι νομικά απαιτούνταν».

«Πρέπει να είναι κανείς αληθινά απελπισμένος σε σχέση με τις θεαματικότητες, για να θέλει να παραβιάσει τον νόμο ώστε να πουλήσει ένα θέμα που αφορά δύο σελίδες φορολογικής δήλωσης που χρονολογούνται πριν από περισσότερο από μια δεκαετία», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί. «Παρά το υψηλό ποσό των εισοδημάτων και του φόρου που καταβλήθηκε, είναι εντελώς παράνομο να κλέβει κανείς και να δημοσιεύει τις φορολογικές δηλώσεις», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ειρωνικό ήταν το σχόλιο του μεγαλύτερου γιου του Αμερικανου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος υπενθύμισε πως ορισμένοι που αντιπολιτεύονται τον πατέρα του, τον είχαν κατηγορήσει ότι δεν πληρώνει καθόλου φόρους. «Έκτακτα νέα: πριν από 12 χρόνια, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε πολλά χρήματα και πλήρωσε πολλούς φόρους. Σκάνδαλο», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από