H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε ότι άνοιξε ο δρόμος για την «καθοριστική στιγμή» της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι είπε ότι θα ενημερώσει τη Βουλή αργότερα μέσα στον μήνα για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος της Μέι είπε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Σκωτίας στο θέμα του Brexit.

O Μέι είπε ότι το χρονοδιάγραμμα για το Brexit τηρείται μετά την έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit χωρίς τις δύο καίριας σημασίας τροπολογίες της Βουλής των Λόρδων -η πρώτη αφορούσε στην προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και με τη δεύτερη ζητείτο να δοθεί στο Κοινοβούλιο ο τελικός λόγος για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες επί των όρων του Brexit.

Σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, το νομοσχέδιο για το Brexit θα λάβει την έγκριση της βασίλισσας για να ξεκινήσει και επισήμως η διαδικασία για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Αναφερόμενη στο αίτημα της επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, για νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η Μέι σημείωσε ότι αυτή δεν είναι ώρα για διχασμούς και τόνισε: «Είναι ώρα να ενώσουμε τη χώρα».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση της Σκωτίας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, την κάλεσε να μην «παίζει πολιτικά παιχνίδια και να μη δημιουργεί ανασφάλεια ή διχασμούς».

Απαντώντας σε σχόλιο του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν για το θέμα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, η Μέι είπε ότι το ζήτημα αυτό θα είναι από τα πρώτα που θα διευθετηθούν μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit. Τόνισε, ωστόσο, ότι θέλει πρώτα εγγυήσεις για τα δικαιώματα των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει νομικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσει τυχόν μελλοντικές νομικές απειλές για το Brexit.