Η Δαμασκός δεν περίμενε ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όμως θεωρεί ότι θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν περιμέναμε κανένα αποτέλεσμα από τη Γενεύη, όμως είναι ένα βήμα. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και ενδέχεται να υπάρξουν και άλλοι γύροι (ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων), είτε στη Γενεύη είτε στην Αστάνα» είπε ο Άσαντ μιλώντας στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television.

Ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του πήγε στις διαπραγματεύσεις παρά τις επιφυλάξεις της για τη συμμετοχή εκπροσώπων τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως τους χαρακτήρισε, στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, καθώς ελπίζει ότι οι τρομοκράτες, όπως ειπε, θα απαρνηθούν την ιδεολογία τους και θα επιστρέψουν στην κανονική ζωή.

«Πήγαμε σε αυτή τη συνάντηση διότι πιστεύουμε ότι οποιουδήποτε είδους διάλογος ίσως είναι ένα βήμα προς τη λύση», εξήγησε.

Πάντως ο Άσαντ εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη πραγματοποιήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν ως μέσο από διάφορες χώρες να ασκήσουν πίεση στη συριακή κυβέρνηση και όχι για να προσπαθήσουν να λύσουν τη συριακή κρίση που μαίνεται έξι χρόνια τώρα.

Πρόσθεσε ότι κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη δεν έγιναν στην πραγματικότητα διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης, αλλά απλώς καθορίστηκε το πλαίσιο των μελλοντικών συζητήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, ο Άσαντ εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χώρος για συνεργασία μαζί τους, παρά την κοινή τους επιθυμία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

«Στη θεωρία ναι, αλλά πρακτικά όχι ακόμη, διότι δεν υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ της Συρίας και των ΗΠΑ σε επίσημο επίπεδο. Ακόμη κι οι επιδρομές τους εναντίον του ΙΚ (…) διεξήχθησαν χωρίς τη συνεργασία ή την ενημέρωση του συριακού στρατού ή της κυβέρνησης, κάτι που είναι παράνομο» σημείωσε.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Μάνμπιτζ, πρόσθεσε ο Άσαντ, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι έχει αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει τις συγκορύσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων.

«Οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα έρχονται στη Συρία χωρίς πρόσκληση, ενημέρωση ή άδεια είναι εισβολείς, είτε είναι Αμερικανοί, Τούρκοι ή οποιοιδήποτε άλλοι. Και δεν πιστεύουμε ότι αυτό βοηθά», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος.

«(Οι ΗΠΑ) δεν έχουν πετύχει σε κανένα από τα μέρη που έχουν στείλει στρατεύματα, απλώς δημιουργούν χάος. Είναι πολύ καλοί στο να δημιουργούν προβλήματα και να καταστρέφουν, αλλά είναι πολύ κακοί στο να βρίσκουν λύσεις» κατέληξε.