Στη χώρα όπου ανθούν οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας, ο ακροδεξιός ραδιοφωνικός παραγωγός Αλεξ Τζόουνς είναι ο βασιλιάς των θεωριών συνωμοσίας. Εχει εκατομμύρια ακροατές, ο πιο ισχυρός εκ των οποίων, όμως, τυγχάνει να είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Είναι 11 το πρωί στο στούντιο, στο Οστιν του Τέξας, λίγο πριν ο Τζόουνς βγει στον αέρα. Εξω κάνει κρύο, εκείνος όμως ιδρώνει καθώς ετοιμάζεται για την εκπομπή του. Οι συνεργάτες του, λέει, έχουν αποκαλύψει μεγάλο αριθμό σκανδάλων που θα έπρεπε να έχουν δημοσιοποιηθεί προ πολλού. Μεταξύ αυτών, έχουν βρει «μυστικά σχέδια» ώστε μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες να μπλοκάρουν συντηρητικές ιστοσελίδες, ενώ βρήκαν και την «αλήθεια» για την ραδιενεργή μόλυνση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. «Χριστέ μου» μουρμουρίζει ο Τζόουνς, «από που να αρχίσουμε;». Τρία, δύο ένα, το κόκκινο φωτάκι του στούντιο ανάβει, μαζί με τις κάμερες. «Είναι Τετάρτη και είμαστε ζωντανά στον αέρα» λέει. «Και οι Δημοκρατικοί διαλύονται όπως μια ομάδα διανοητικά καθυστερημένων παιδιών».

Ο 43χρονος Τζόουνς δεν είναι ένας συνηθισμένος ραδιοφωνικός παραγωγός. Ιδρυτής της ιστοσελίδας Infowars, ζει στον δικό του κόσμο εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένας κόσμος με ξεκάθαρους φίλους και ξεκάθαρους εχθρούς, γεμάτος ίντριγκες και σκάνδαλα, συγκαλύψεις και συνωμοσίες. Ο Τζόουνς είναι πεπεισμένος ότι οι παγκόσμιες ελίτ έχουν διαμορφώσει συμμαχία εναντίον των ΗΠΑ, για να καταστρέψουν τη χώρα του. Εκπέμπει αυτό το μήνυμα πέντε ημέρες την εβδομάδα στην εκπομπή του, η οποία μεταδίδεται από 100 ραδιοφωνικούς σταθμούς και από την ιστοσελίδα του, την οποία παρακολουθούν εκατομμύρια Αμερικανοί.

Στο παρελθόν πολλοί είχαν τον Τζόουνς για «τρελάρα», τον θεωρούσαν περιθωριακή φιγούρα. Τώρα όμως, λέει, έχει τακτική επαφή με τον πρόεδρο και τον ενημερώνει για τις απόψεις του. «Ο Τραμπ κι εγώ έχουμε μιλήσει αρκετές φορές μετά τις εκλογές –για την ελευθερία και για τον κοινό μας στόχο, να καταστρέψουμε τους εχθρούς μας».

Οι καιροί έχουν αλλάξει στην Αμερική. Από τον Νοέμβριο, οι τρελάρες και οι περιθωριακές φιγούρες έχουν έρθει πιο κοντά στο κατεστημένο. Ζούμε τις ημέρες κατά τις οποίες άνθρωποι με «εναλλακτική άποψη» για την αλήθεια (δηλαδή με ψέματα) και με περίεργη εικόνα για τον κόσμο, ξαφνικά καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στα ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών, πρώτος και καλύτερος ο Τζόουνς, που πλέον έχει και το απευθείας τηλέφωνο του προέδρου των ΗΠΑ. «Η φήμη σου είναι καταπληκτική» του είπε ο Τραμπ όταν είχε πάει καλεσμένος στην εκπομπή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Είναι επικά τα όσα κάνεις» ανταπάντησε ο Τζόουνς. «Αγγίζουν το επίπεδο του Τζορτζ Ουάσιγκτον».

Και δεν σταμάτησε εκεί. Για να βοηθήσει τον αγαπημένο του Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποσχέθηκε ότι θα έδινε 5.000 δολάρια σε όποιον ακροατή φώναζε: «Ο Μπιλ Κλίντον είναι βιαστής» και 1.000 δολάρια σε όποιον εμφανιζόταν στην τηλεόραση φορώντας μπλουζάκι με τη φωτογραφία του Κλίντον και τη λέξη «βιασμός». Επί μήνες δήλωνε καθημερινά στη ραδιοφωνική του εκπομπή ότι «τον Μπαράκ Ομπάμα τον έχει κυριεύσει ο διάβολος» και ότι η Χίλαρι Κλίντον είναι «ψυχοπαθής δαίμονας από την Κόλαση».

Ο Αλεξ Τζόουνς αποτελεί μια ασταμάτητη μηχανή παραγωγής θεωριών συνωμοσίας. Πιστεύει ότι η κυβέρνηση κατέχει καιρικά όπλα, με τα οποία δημιουργεί τεχνητούς τυφώνες. Είναι πεπεισμένος πως ο γάμος των ομοφυλοφίλων αποτελεί συνωμοσία μιας παγκόσμιας μυστικής κοινότητας «που ενθαρρύνει τη διάλυση της οικογένειας» και επιθυμεί «να μην πιστεύει ο κόσμος στον Θεό». Είναι «95% σίγουρος» ότι οι Δίδυμοι Πύργοι δεν καταστράφηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά στην πραγματικότητα κατέρρευσαν από βόμβες που είχε δώσει εντολή να τοποθετηθούν η κυβέρνηση. Η σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, το 2012, με 20 δολοφονημένα παιδιά; Μια «απάτη» την οποία δημιούργησαν εκείνοι που θέλουν έλεγχο της οπλοχρησίας. Δεν υπάρχει θέμα για το οποίο ο Τζόουνς να μην έχει τη δική του εκδοχή της αλήθειας –πάντα χωρίς καμία απόδειξη. «Είναι δύσκολο για μένα» εξομολογείται. «Βλέπω προπαγάνδα του εχθρού και συνωμοσίες παντού».

Ο γεννημένος στο Ντάλας Αλεξ Τζόουνς, που είχε διεκδικήσει το 2000 μια θέση στην τοπική Βουλή του Τέξας, θεωρεί τον εαυτό του «σταυροφόρο». Οι εγκαταστάσεις στο Οστιν με τα τέσσερα στούντιο, τα μοντέρνα μηχανήματα, τα πολλά γραφεία και την αίθουσα αναψυχής με το τραπέζι του πινγκ πονγκ και το μηχάνημα με τα φρουτάκια, τις αποκαλεί «Κέντρο Ελέγχου του Τέξας και καρδιά της αντίστασης». Μια μεγάλη πινακίδα που γράφει «Ελευθερία ή Θάνατος» υπάρχει στην είσοδο του κεντρικού στούντιο. Μαζί με άλλα ακροδεξιά και εθνικιστικά ΜΜΕ όπως το πρακτορείο Breitbart του στενού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο Τζόουνς θεωρεί ότι αποτελούν το «δεξιό μέτωπο» που θέλει να χτυπήσει την ισχύ των παραδοσιακών μέσων. Η απαγόρευση για τους μουσουλμάνους; Οι απελάσεις; Το όνειρο του Τραμπ για ένα αστυνομικό κράτος; Ολα, υπέροχες ιδέες, λέει ο Τζοουνς, που πιστεύει ότι εκείνο που χρειάζεται σήμερα πιο πολύ η Αμερική, είναι «σκληρότητα».

Η εκπομπή του έχει τρία εκατ. ακροατές καθημερινά, η ιστοσελίδα του οκτώ εκατ. μοναδικές επισκέψεις τον μήνα, ενώ το κανάλι του στο YouTube διαθέτει δύο εκατ. συνδρομητές. Μαζί με θεωρίες συνωμοσίας βρίσκει την ευκαιρία να πουλάει οδοντόπαστες, υπνωτικά χάπια, αλεξίσφαιρα γιλέκα και όπλα –όπως λέει «όλα όσα θα χρειαστούν όσοι πιστεύουν, όπως εγώ, ότι ο Αρμαγεδδών είναι κοντά».