Παίζει το… κεφάλι του

Κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης την Τρίτη μετέφερε με βεβαιότητα σε πηγαδάκι δημοσιογράφων ότι θα υπάρξει αυτό το περιβόητο Staff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού) στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «κόβω το κεφάλι μου ότι θα υπάρξει συμφωνία». Βεβαιότητα για συμφωνία είχε εκφράσει και τους προηγούμενους μήνες ο ίδιος ο υπουργός. Αλλά αυτή δεν ήρθε.

Βεβαίως, αν έρθει η συμφωνία μέχρι τις 20 του μήνα, αυτό θα σημαίνει ότι θα κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο. Μόνο έτσι θα γλιτώσει το κεφάλι του ο υπουργός, βάζοντας στον ντορβά το κεφάλι των συνταξιούχων και των φορολογουμένων. Βαρύ το τίμημα!

Το μπαλάκι στην Εφη

«Θα σας τα πουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας» έλεγε την Πέμπτη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με το κουαρτέτο και όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τις συντάξεις. «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πλουραλιστές και φεμινιστές» πρόσθεσε χαριτολογώντας, για να πετάξει το μπαλάκι στο επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία φέρει την κύρια ευθύνη της διαπραγμάτευσης για το Εργασιακό και το Ασφαλιστικό.

Αλλωστε ο Ευκλείδης δεν είναι διατεθειμένος, αν κλείσει η διαπραγμάτευση, να φορτωθεί ο ίδιος όλα τα σκληρά μέτρα. Γι’ αυτό και παίρνει τα μέτρα του από τώρα… Αυτός τα φορολογικά και η Εφη τα εργασιακά και τις μειώσεις στις συντάξεις. Τσακάλι ο Τσακαλώτος…

Σύνταξη… Καναδά

Η περίπτωση του προέδρου του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα που φρόντισε να προβιβαστεί από τον βαθμό του διευθυντή σε αυτόν του γενικού διευθυντή για να εξασφαλίσει το χρυσό εφάπαξ είναι πλέον γνωστή. Μαθαίνω όμως ότι πριν γίνει πρόεδρος της εταιρείας, ο Σωτήρης Νίκας είχε πάρει άδεια άνευ αποδοχών για 2,5 χρόνια, όπου βρισκόταν στον Καναδά για επιμορφωτικά σεμινάρια. Επίσης, άνθρωποι μέσα από την εταιρεία διαφωνούν με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως ο κανονισμός του ΔΕΣΦΑ προβλέπει ότι όταν κάποιος γίνεται επικεφαλής της εταιρείας, αυτοδίκαια προάγεται στην υψηλότερη μισθολογική βαθμίδα. Αλλωστε ο κ. Νίκας, προτού γίνει διευθύνων σύμβουλος τον Σεπτέμβριο του 2016, κατείχε από τον Απρίλιο του 2016 τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Γιατί άραγε δεν ήρθε τότε το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας να του δώσει προαγωγή, παρά περίμενε αυτό να συμβεί τον Νοέμβριο, δηλαδή στο παρά πέντε της συνταξιοδότησής του; «Εκτέθηκε για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ο κ. Νίκας» λένε ακόμη και μέσα από τον ΔΕΣΦΑ. Εκτός και αν το κλειδί δεν βρίσκεται στο εφάπαξ, αλλά στη σύνταξή του, που με την προγαωγή μεγαλώνει και αυτή αξιοσημείωτα.

Ο Λαφαζάνης ξαναχτύπησε

Σαν να μην έφτανε ο χαμός που γίνεται με τη διαπραγμάτευση, χτύπησε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Η ιστοσελίδα Iskra, που απηχεί τις απόψεις του πρώην υπουργού Ενέργειας, τα έχωσε προ ημερών σε κυβέρνηση, διοίκηση ΔΕΗ αλλά και ΓΕΝΟΠ. «Το Χίλτον έχει μετατραπεί σε μεγάλο μαγειρείο με μενού τη ΔΕΗ και με θέμα την επιλογή των μεθόδων της εκτέλεσής της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Βάζοντας στο στόχαστρο τόσο την κυβέρνηση όσο και τη διοίκηση της ΔΕΗ, η ιστοσελίδα σχολίαζε: «Υπουργείο (Σταθάκης) και ΔΕΗ (Παναγιωτάκης) αντιπαραθέτουν δύο σχέδια, πάρε το ένα και χτύπα το άλλο». Στο κάδρο όμως έβαλε και τη ΓΕΝΟΠ, εγκαλώντας τη για απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης εκ μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η τραγωδία είναι ότι αντί να έχουν ξεσηκωθεί και οι πέτρες απέναντι σε αυτόν τον ενεργειακό εξανδραποδισμό της χώρας, βασιλεύει ο καναπές (…). Το ερώτημα είναι: Υπάρχει ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και τι κάνει; Τι κάνουν τα ιστορικά σωματεία της ΔΕΗ; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες και οι αντιδράσεις τους;».

Γκολ εσείς, σέντρα εμείς

Στο υπόγειο του Χίλτον, Τετάρτη βράδυ, η διαπραγμάτευση είχε πάρει φωτιά. Κάποιοι έκλαιγαν ακούγοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά, κάποιοι άλλοι όμως, έναν όροφο πιο πάνω, πανηγύριζαν και οι φωνές ακούγονταν μέχρι έξω.

Οι παίκτες της Μπεσίκτας – αδελφό σωματείο του ΠΑΟΚ που λατρεύει ο Τσακαλώτος – είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο ενόψει της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό. Και όταν η Μπαρτσελόνα ισοπέδωσε την Παρί, το πανηγύρισαν δεόντως. Παρεμπιπτόντως, κανείς εκ των παρισταμένων δεν θεώρησε ότι οι πανηγυρισμοί σχετίζονταν με τη διαπραγμάτευση… (Φωτογραφία από αντίστοιχο πανηγυρισμό φιλάθλων της Μπαρτσελόνα)