Εχουν περάσει 22 (και πλέον) χρόνια από τότε που ο Ντανιέλ Μπατίστα έγινε ο πρώτος αλλοδαπός που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Ηταν η 12η Οκτωβρίου 1994 όταν ο γεννημένος στο Πράσινο Ακρωτήριο επιθετικός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού την περίοδο εκείνη έγινε διεθνής με τη Γαλανόλευκη σε παιχνίδι προκριματικής φάσης για το Εuro 1996. Ο Μπατίστα όχι μόνο συμμετείχε, αλλά με το γκολ που σημείωσε στο 70ό λεπτό έγραψε το 2-0 επί της Φινλανδίας και ουσιαστικά σφράγισε τη νίκη της Γαλανόλευκης. «Ηταν μοναδικές στιγμές και δεν θα το ξεχάσω όσο ζω. Ο κόσμος με αγκάλιασε αμέσως, αλλά και εγώ δεν ένιωθα ξένος. Ημουν ήδη πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ενώ και στην Εθνική είχα εξαιρετική παρέα, αφού με τα περισσότερα παιδιά ήμουν συμπαίκτης ή αντίπαλος» δήλωνε ύστερα από χρόνια ο «Γκούλιτ των Φτωχών», προσωνύμιο που του αποδόθηκε κατά την περίοδο που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ.

Θα έρθει ο καιρός που κάπως έτσι, με αγάπη γι’ αυτό που έρχεται, θα μιλάει και ο Ζοζέ Κάρλος Γκονσάλβες Ροντρίγκες, ευρύτερα γνωστός ως Ζέκα. Ο 29χρονος μέσος του Παναθηναϊκού, γεννημένος στην Αμαδόρα της Πορτογαλίας και έχοντας γράψει ήδη 233 ματς και 9 γκολ με την πράσινη φανέλα, έγινε κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου (ζει στα μέρη μας από το 2011) και απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα, προοπτική την οποία έχει αφήσει ορθάνοιχτη ο ομοσπονδιακός προπονητής Μίχαελ Σκίμπε. Ο γερμανός προπονητής είχε δηλώσει ότι «θα ήταν καλό νέο το να μπορώ να υπολογίζω στον Ζέκα», κάτι το οποίο πλέον ισχύει.

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού αφού ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, με δήλωσή του εξέφρασε την περηφάνια του και τη χαρά του που πλέον είναι έλληνας πολίτης και χαρακτήρισε όνειρό του να παίξει στην Εθνική Ελλάδας. «Νιώθω πολύ περήφανος και πολύ χαρούμενος που πήρα την ελληνική υπηκοότητα. Είναι κάτι που το ήθελα καιρό. Ολα αυτά τα χρόνια που βρίσκομαι στην Ελλάδα, όλοι με υποδέχθηκαν με θέρμη και με αποδέχθηκαν. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Χρειάζεται να ορκιστώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον γίνει αυτό, θα μπορέσω να παίξω στην Εθνική Ελλάδας. Ενα όνειρό μου έγινε πραγματικότητα αφού με το ελληνικό διαβατήριο πλέον θα έχω δικαίωμα συμμετοχής στην εθνική ομάδα. Είναι ένα όνειρό μου να τη βοηθήσω με τον τρόπο μου, όπως με βοήθησαν οι Ελληνες όλα αυτά τα χρόνια».

Η φετινή είναι η έκτη σεζόν του Ζέκα στον Παναθηναϊκό. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον σημαντικούς κρίκους της πράσινης ενδεκάδας και ποδοσφαιριστής ο οποίος διακρίνεται για τη μαχητικότητα και την αφοσίωσή του στο αγωνιστικό πλάνο του προπονητή, παρότι είναι επιρρεπής στο να δέχεται κίτρινες κάρτες κυρίως λόγω διαμαρτυρίας.