Τον δρόμο προς την Εφορία θα δουν τα δάνεια συνολικού ύψους 180.000 ευρώ, τα οποία έχουν πάρει από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης της Βουλής 25 πρώην βουλευτές και δεν εξυπηρετούνται. Αυτό τουλάχιστον έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συζητώντας χθες με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Οπως είπε, ο ίδιος βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί τους και έχουν έναν μήνα προθεσμία προκειμένου να τα τακτοποιήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτά θα σταλούν στις ΔΟΥ όπου υπάγονται οι δανειολήπτες, ώστε να ρυθμιστεί το χρέος τους.

Ο Βούτσης επισήμανε ακόμη ότι το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε νυν και πρώην βουλευτές αγγίζει τα 700.000 ευρώ. Αυτά αποπληρώνονται κανονικά από όλους, με εξαίρεση τους προαναφερθέντες 25 πρώην βουλευτές, οι οποίοι, όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος, το κάνουν «είτε από προφανή αδυναμία είτε από αντίληψη».

Τα «απολιτίκ ένστικτα»

Μάλιστα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη δανειοδότηση των πολιτικών προσώπων, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως πρόκειται για «μια απολύτως ελεγχόμενη υπόθεση». «Δεν έχει να κάνει με το ότι οι βουλευτές παίρνουν δάνεια, ενώ ο λαός δεν παίρνει. Δεν είναι ούτε βοηθήματα ούτε επιδόματα ούτε ενισχύσεις, αλλά δάνεια, όπως αποφάσισε η Βουλή, για να αποπληρώνονται» είπε ο Βούτσης, συμπληρώνοντας πως όσοι από τη Διάσκεψη των Προέδρων έκαναν τη διαρροή – κι έτσι γράφτηκαν κάποια δημοσιεύματα – «δεν καταλαβαίνουν». «Σας το λέω ευθέως. Δεν γουστάρουμε τα απολιτίκ ένστικτα του κόσμου να ενεργοποιούνται για λάθος λόγους» πρόσθεσε.

Η δωρεά της ΕΜΙΑΝ

Θα επιμείνω στα οικονομικά της Βουλής διότι μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για την έγκριση επιχορήγησης – από τον προϋπολογισμό της Βουλής – της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ). Σημειώνεται ότι η ΕΜΙΑΝ είχε καταθέσει αίτημα προς τη Βουλή και ο Βούτσης το ενέκρινε – τον Δεκέμβριο – με το ποσό των 25.000 ευρώ.

Η ιστορία ωστόσο είναι πιο σύνθετη, γι’ αυτό και μαθαίνω ότι ο Βούτσης είναι θυμωμένος σε τέτοιον βαθμό, που ούτε και οι πιο στενοί συνεργάτες του έχουν ξαναδεί.

Ο λόγος; Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ειδική εκδήλωση, ο ίδιος είχε παραλάβει ένα έργο του Σαλβαδόρ Νταλί, το οποίο σήμερα συντηρείται στη Βουλή και θα εκτεθεί σύντομα. Για την ακρίβεια, παρέλαβε, ως δωρεά από την ΕΜΙΑΝ, το πρωτότυπο έργο (φωτογραφία) που σχεδίασε και χάρισε στους φοιτητές τού τέταρτου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου των ελλήνων φοιτητών του 1963 ο Σαλβαδόρ Νταλί, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου. Πρόκειται για ένα μοναδικό σχέδιο – έργο, διαστάσεων 40×45 εκ., φιλοτεχνημένο πάνω σε απλό χαρτί με υλικά κάρβουνο και πενάκι, στο οποίο απεικονίζεται μια πρωτότυπη παράσταση διαφόρων συμβολικών στοιχείων με την αφιερωματική φράση: «Στους έλληνες φοιτητές».

Το έργο αυτό σχετίζεται με τους αγώνες της ελληνικής φοιτητικής νεολαίας της δεκαετίας του ’60 και δωρήθηκε από τον Νταλί στους έλληνες φοιτητές έπειτα από παρέμβαση του συλλόγου ελλήνων φοιτητών της Ελβετίας. Στις 9 Δεκεμβρίου, οπότε και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, το παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής ο τότε γραμματέας της ΕΦΕΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΜΙΑΝ Γιάννης Γιαννουλόπουλος.

Γι’ αυτήν τη δωρεά λοιπόν προς τη Βουλή, ξεκαθαρίζεται από συνεργάτες του Προέδρου, ο Βούτσης προχώρησε στην επιχορήγηση της ΕΜΙΑΝ.