Το ένα τέταρτο των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως οφείλεται σε ανθυγιεινά ή μολυσμένα περιβάλλοντα, τα οποία αφορούν τον αέρα, το νερό, το παθητικό κάπνισμα, και την έλλειψη ικανοποιητικής υγιεινής, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτά τα ανθυγιεινά και μολυσμένα περιβάλλοντα οδηγούν σε θανατηφόρες ασθένειες διάρροιας, ελονοσίας και πνευμονίας, σημειώνει ο ΠΟΥ σε έκθεσή του, και σκοτώνουν 1,7 εκατομμύρια παιδιά τον χρόνο.

«Ενα μολυσμένο περιβάλλον είναι θανατηφόρο – ιδιαίτερα για μικρά παιδιά», τόνισε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν. «Τα όργανά τους και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπό εξέλιξη, ενώ τα μικρότερα σώματά τους και οι μικρές αναπνευστικές δίοδοι τα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτα στον μολυσμένο αέρα και τα μολυσμένα νερά».

Στην έκθεσή του (Κληρονομώντας έναν βιώσιμο κόσμο – Ατλαντας υγείας παιδιών και περιβάλλοντος), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η επικίνδυνη έκθεση ενός παιδιού μπορεί να ξεκινήσει ενώ βρίσκεται ακόμα στη μήτρα, και να συνεχιστεί εάν το βρέφος ή το μικρό είναι εκτεθειμένα σε ρύπανση του αέρα στον εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλοντα χώρο, καθώς και σε παθητικό κάπνισμα.

«Πληρώνουμε βαρύ φόρο»

Αυτό αυξάνει τους παιδικούς κινδύνους της πνευμονίας, καθώς και τον δια βίου κίνδυνο πνευμονολογικών παθήσεων, όπως το άσθμα. Η ρύπανση του αέρα επίσης αυξάνει τον δια βίου κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρκίνου.

Η έκθεση τονίζει ακόμη ότι σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και σύστημα αποχέτευσης, ή σε μέρη όπου υπάρχει ρύπανση από καπνό μη καθαρών καυσίμων, όπως ο άνθρακας ή η κοπριά που χρησιμοποιούνται από μέλη της οικογένειας για να μαγειρέψουν ή να ζεσταθούν, τα παιδιά εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάρροιας και πνευμονίας.

Τα παιδιά εκτίθενται και σε επικίνδυνα χημικά μέσω των τροφών τους, και του αέρα, του νερού και των προϊόντων γύρω τους, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Μαρία Νέιρα, ειδική του ΠΟΥ σε θέματα δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι αυτές οι επιπτώσεις αποτελούν βαρύ φόρο και ως προς το ποσοστό των θανάτων αλλά και ως προς το ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων και ασθενειών, και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγείας των παιδιών.

«Η επένδυση στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία, όπως η βελτίωση της ποιότητας του νερού ή η χρήση καθαρότερων καυσίμων, θα επιφέρει τεράστια οφέλη», είπε η Νέιρα.