Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με στρατιωτικές αναφορές της Νότιας Κορέας, που επιβεβαίωσαν προηγούμενη ανακοίνωση της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την οποία, τρεις από τους πυραύλους κατέπεσαν εντός της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχήΤονγκτσανγκ-ρι, στα βόρεια σύνορα με την Κίνα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι πύραυλοι διήνυσαν απόσταση 1000 χιλιομέτρων και κατέπεσαν στη θάλασσα, στ’ ανοιχτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας.

Πηγές της Νότιας Κορέας εκτιμούν ότι η νέα πρόκληση πιθανόν να αποτελεί αντίποινα στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιεί η χώρα με τις ΗΠΑ και τα οποία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το καθεστώς είχε προειδοποιήσει άλλωστε πριν από μερικές ημέρες ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τα κοινά γυμνάσια των δυο χωρών, τα οποία χαρακτήριζε ως προετοιμασία πολέμου.

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ενδείξεις, μέχρι στιγμής, για δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου, είπαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της κατάστασης.