Επισήμως έλληνες και ξένοι αξιωματούχοι μετέφεραν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εγκαίρως, ταυτόχρονα ωστόσο ήταν εξίσου σαφής η αίσθηση ότι τα τεκταινόμενα έχουν προσλάβει «πιεστικό χαρακτήρα». Τόσο λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης όσο και εξαιτίας των ολλανδικών εκλογών της 15ης Μαρτίου, εννέα ημέρες από σήμερα και δεκατέσσερις από το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Πρώτος έδωσε το στίγμα ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ που εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία έως την ερχόμενη Παρασκευή. Προσγείωσε ωστόσο ταυτόχρονα την κυβέρνηση στη σκληρή πραγματικότητα στέλνοντας ένα τριπλό μήνυμα. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για ανάγκη μιας «ολιστικής συμφωνίας για την Ελλάδα», ο Βίζερ δήλωνε από τους Δελφούς «ας είμαστε ρεαλιστές, πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει», ζητώντας ταυτόχρονα να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις δίχως καθυστερήσεις και εκφράζοντας την απογοήτευσή του που μέσα σε ενάμιση χρόνο δεν έχουμε ολοκληρώσει καν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τη σκυτάλη από τον Βίζερ πήρε υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας που επίσης από τους Δελφούς έθεσε ακόμη πιο εμφατικά ως τελευταίο ορόσημο την ερχόμενη Παρασκευή.

Τραπεζικό καμπανάκι. Τα τελευταία 24ωρα άλλωστε οι τραπεζίτες κρούουν επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση προς τον Απρίλιο – Μάιο μπορεί να οδηγήσει σε επιταχυνόμενη εκροή καταθέσεων και να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω σκλήρυνση, αντί για ελάφρυνση, των capital controls, την επιδείνωση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ή ακόμη και νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.